Onderzoek

Autonome dronezwerm omsingelt gebouw tijdens defensie-test

Het Amerikaanse militaire onderzoeksinstituut Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) heeft onlangs een test uitgevoerd met een zwerm autonome drones die gezamenlijk een gebouw omsingelden, een object in dat gebouw lokaliseerden en de omgeving veilig stelden. De test maakt deel uit van het OFFensive Swarm-Enabled Tactics (OFFSET) programma.

Tot 250 drones

De test vond plaats bij Fort Benning in de staat Georgia. In een video wordt getoond hoe een dozijn quadcopters van het type 3DR Solo gezamenlijk opstijgen en een missie uitvoeren. De 3DR Solo is een inmiddels sterk verouderd toestel van Amerikaanse makelij, maar dankzij de open source flight controller is de drone eenvoudig te programmeren en door een centrale computer aan te sturen.

Tijdens de missie omsingelden de drones een gebouw, stelden de locatie van een onderwerp binnen het gebouw vast en hielden gezamenlijk de omgeving van het pad in de gaten. Voorafgaand aan de missie maakten de drones op basis van fotogrammetrie een 3D model van de omgeving.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er onder het OFFSET project 250 drones gelijktijdig aangestuurd kunnen worden om inlichtingen te vergaren of een gebied veilig te stellen. Het systeem voorziet ook in de inzet van onbemande grondrobots.

Vrees voor dronezwermen

Opmerkelijk is dat dronezwermen ook worden gezien als een grote uitdaging voor defensie-organisaties. Gevreesd wordt dat de technologie, als deze in verkeerde handen valt, gebruikt kan worden voor het plegen van aanslagen. Veel counter drone-maatregelen zijn gericht op het detecteren of onschadelijk maken van een enkele drone, niet op het neutraliseren van een hele zwerm drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier