Nieuws

Splintergroepering dreigt Heathrow op 13 september plat te leggen met drones

Een groep radicale klimaatactivisten heeft gedreigd om vanaf vrijdag 13 september vliegveld Heathrow gedurende een periode van een week plat te leggen door middel van drones. De groep heeft zich losgemaakt van milieubeweging Extinction Rebellion, die eerder een soortgelijk plan ontvouwde. Binnen de beweging bleek er echter onvoldoende draagvlak voor het verstrekkende plan.

Geïnspireerd door Gatwick

Het plan om drones in te zetten om bewust een vliegveld lam te leggen heeft haar oorsprong in de chaos die ontstond nadat Gatwick airport eind vorig jaar een paar dagen werd lamgelegd na diverse meldingen van drones. Alhoewel toen al vrij snel werd geopperd dat een milieu-activist wel eens verantwoordelijk kon zijn voor de miljoenen kostende disruptie is daar nog geen bewijs voor geleverd.

Een paar maanden geleden kondigde de extremistische milieugroepering Extinction Rebellion aan om Gatwick nog eens dunnetjes over te doen, door drones te laten rondvliegen boven vliegveld Heathrow. Dat vliegveld verwerkt jaarlijks miljoenen passagiers en een onderbreking in de dienstverlening zou de luchthaven en de vliegmaatschappijen al snel miljoenen euro’s kosten.

Vrijdag de 13e

Uiteindelijk besloot Extinction Rebellion om het plan niet door te zetten. Mogelijk hebben de celstraffen tot vijf jaar waarmee gedreigd werd de actiegroep afgeschrikt, of wil men toch niet bewust een gevaarlijke situatie creëren voor startend en landend vliegverkeer.

Maar voor een kleine groep is het afzeggen van de actie geen optie. Volgens de Daily Mail zijn er concrete plannen om op vrijdag 13 september met speelgoeddrones boven het vliegveld te gaan vliegen. Dat zou volgens de splintergroep direct leiden tot een sluiting van het luchtruim. De sabotage zou dagenlang kunnen gaan duren, stellen de actievoerders.

‘Heathrow Pause’

In een interne memo schrijft de splintergroep dat er voldoende gaten zitten in de beveiligingsprocedures rondom Heathrow Airport om de speelgoeddrones in het gecontroleerde luchtruim te kunnen laten vliegen. De memo bevat ook kaarten met daarop start- en landingsbanen en aanvliegroutes.

De groep wil met de actie de Britse overheid dwingen om strengere milieumaatregelen te nemen. “Ons leven is in hun handen. Als de overheid niets doet om de planeet te redden, dan moeten we het ze op andere manieren duidelijk maken.”

De voorgenomen sabotageactie met drones zou ‘Heathrow Pause’ genoemd zijn. Scotland Yard is op de hoogte van de plannen en stelt dat iedereen die in de buurt van een vliegveld een drone laat vliegen kan rekenen op gerechterlijke vervolging.

Reactie van Heathrow

Een woordvoerder van Heathrow Airport stelt dat klimaatverandering inderdaad een wereldwijd probleem is, dat alleen opgelost kan worden middels constructieve gesprekken en maatregelen. “Het begaan van strafbare feiten en het hinderen van reizigers hoort daar niet bij.”

(coverfoto: Mario Roberto Duran Ortiz, CC BY)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Splintergroepering dreigt Heathrow op 13 september plat te leggen met drones

  • En weer van die werkeloze actievoerders die echt van alles kapot maken. En zelfs nog financieel gesponsord worden door ons, de werkende burgers, middels uitkeringen. Dit volk doet alsof ze iets goeds doen maar zijn erg gevaarlijk en inderdaad zeer radicaal. Ik heb helaas ervaring met diverse actiegroepen in Europa en dat is echt niet mis. Gebeurd helaas meer dan de media weet…tot doodsbedreigingen toe.

    Ik hoop dat ze dit weten te stoppen voordat er ongelukken gebeuren en… Wederom het woordje/onderwerp “DRONE” in een kwaad daglicht wordt gezet.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier