MarktPro

‘Markt voor zakelijke drones zal komend decennium verachtvoudigen’

De markt voor drones waarmee zakelijk wordt gevlogen zal in het komende decennium acht keer zo groot worden als momenteel het geval is. Dat verwacht het Amerikaanse luchtvaartanalysebureau Teal Group. Met name inspectie- en bouwbedrijven zullen drones in gebruik gaan nemen. De groei vindt vooral plaats in de Verenigde Staten en in China, terwijl Europa achterblijft.

‘Fundamenten worden gelegd’

Volgens het hoofd van het analysebureau Philip Finnegan worden momenteel de fundamenten gelegd voor de verdere ontwikkeling van de dronesector. “Er is veel geld geïnvesteerd door venture capitalists en steeds meer grote techbedrijven voorzien een rol voor drones in hun toekomstplannen. Wetgevers versoepelen de regels en overheden zetten drones in voor grensbewaking en voor de openbare veiligheid.”

In totaal zal er volgens Teal Group in het komende decennium ruim 88 miljard dollar omgaan in de dronesector. De totale jaaromzet zal groeien van 4,9 miljard dollar in 2019 tot ruim 14 miljard dollar in 2028. Deze cijfers betreffen alleen civiele drones, dus de drones waarmee hobbymatig of bedrijfsmatig wordt gevlogen. Uitgaven aan militaire drones zijn niet meegenomen in de voorspellingen.

Grootste groei in zakelijke markt, Europa blijft achter

Nu nog is de markt voor drones waarmee recreatief wordt gevlogen het grootst, maar in 2023 zal dit segment worden ingehaald door de zakelijke drones. Uiteindelijk zal de markt voor zakelijke drones over 10 jaar verachtvoudigd zijn, denkt Finnegan. “Zodra zakelijke gebruikers uit de testfase komen en daadwerkelijk drones in de bedrijfsvoering gaan implementeren, dan gaat het hard.”

Bedrijven als Intel, Qualcomm, Microsoft en Apple hebben sinds 2012 ruim 2,6 miljard dollar geïnvesteerd in de dronesector. Het merendeel daarvan (67%) ging naar Amerikaanse startups, die daardoor een voorsprong hebben gekregen als het gaat om drone analytics. Chinese bedrijven (goed voor 15% van de investeringen) richten zich vooral op het behouden van hun voorsprong als het gaat om drone hardware. De Europese markt blijft achter: slechts 9% van de investeringen ging naar Europese bedrijven.

Als het gaat om de manier waarop investeringen worden aangewend dan is een verschuiving zichtbaar van de ontwikkeling van hardware naar software en diensten die ervoor zorgen dat drones nuttig gebruikt kunnen worden. Met name de schaalbaarheid van systemen heeft de aandacht van grote bedrijven.

Belangrijkste marktsegmenten

Het uitvoeren van industriële inspecties wordt naar verwachting het grootste marktsegment. Daarna volgt de bouwsector: alle van de top 10 grootste bouwbedrijven ter wereld zetten drones op regelmatige basis in of experimenteren ermee. De landbouwsector heeft volgens Teal Group veel potentieel maar zal als marktsegment minder hard groeien dan de andere sectoren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier