Pro

‘Parrot Anafi Thermal ideaal voor reddings- en arrestatieteams’

Welke drone leent zich perfect voor search&rescue toepassingen en ander politiewerk? Het antwoord is volgens de Britse drone-dienstverlener Coptrz voor de verandering eens niet een systeem van DJI. De Anafi Thermal van de Franse dronebouwer Parrot is momenteel favoriet bij het team. De drone is compact, stil en snel gebruiksklaar.

Drone met thermische camera

Als dealer van onder andere DJI, Wingtra en Flyability is Coptrz wat je noemt een onafhankelijke leverancier van oplossingen aan de dronesector. Altijd interessant dus om te horen wat zo’n partij te zeggen heeft over de wat minder bekende producten die bestemd zijn voor de zakelijke markt in het algemeen en hulpdiensten in het bijzonder.

Wie op zoek is naar een compacte drone met een thermische camera denkt in eerste instantie misschien meteen aan de DJI Mavic 2 Enterprise Dual. Maar volgens UAV strategist Sam Denniff van Coptrz is de Parrot Anafi Thermal ook het overwegen waard, zoals blijkt uit zijn videobespreking van het toestel.

Snel inzetbaar

Zo is de Anafi Thermal licht van gewicht, eenvoudig in te klappen en daardoor makkelijk te vervoeren. Het systeem is in een halve minuut gebruiksklaar en kan vanuit de hand opstijgen, ideaal als de ondergrond zich niet goed leent als landingsplaats, zoals in het geval van lang gras of een vochtige ondergrond.

Bijkomend voordeel is dat het systeem modulair is, wat wil zeggen dat componenten zoals de motoren en propellers eenvoudig zelf vervangen kunnen worden. Hiervoor hoeft de drone dus niet naar een servicecenter gestuurd te worden.

Sensoren, geluidsproductie en informatieveiligheid

De FLIR thermische sensor heeft een resolutie van 160×120. Dat is prima voor search&rescue toepassingen, aldus Denniff. De optische sensor kan beelden vastleggen in een resolutie van 21 megapixels, zodat er met de drone prima gedetailleerde foto’s gemaakt kunnen worden van bijvoorbeeld een plaats delict.

De drone leent zich ook goed om inlichten te verzamelen tijdens aanhoudingen. De Anafi is namelijk beduidend stiller dan andere drones. De drone kan daardoor dichtbij de verdachten komen zonder de aanwezigheid van het arrestatieteam te verraden.

Een laatste pluspunt van de Anafi is dat de informatieveiligheid prima is geregeld bij Parrot. Je kunt er volgens Denniff van uit gaan dat je data niet wordt verzonden naar servers waar je als gebruiker geen weet van hebt.

Veelbelovende praktijktests

Coptrz heeft inmiddels meerdere politie- en brandweerteams in het Verenigd Koninkrijk voorzien van de Anafi. De eerste bevindingen in de praktijk zijn veelbelovend, aldus Denniff.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier