Privacyhandboek voor recreatieve dronevliegers: taaie kost, maar wel van belang

Stel, je wilt met je drone wat opnamen maken in een park (even aangenomen dat je daar überhaupt mag vliegen), maar de kans bestaat dat er wat toevallige passanten in beeld komen. Mag je dan toch filmen? En zo ja, hoe zit het als je vervolgens besluit om een paar van die voorbijgangers wat beter in beeld te krijgen, door ze enige tijd bewust te volgen? Op deze en andere vragen probeert het privacyhandboek van DroneRules.eu antwoord te geven.

Lastige materie

Privacy en drones, het blijft een gevoelig onderwerp. Lastige materie ook, want sinds de invoering van de AVG is het lang niet altijd duidelijk waar je als beeldmaker rekening mee moet houden als je – al dan niet bewust – personen in beeld brengt. Vanuit de lucht is het al helemaal lastig, want je krijgt als de drone een stuk verderop is nu eenmaal al snel mensen in beeld die je vanuit jouw positie niet even om toestemming kunt vragen.

Natuurlijk stelt de wet dat je met een drone afstand moet houden van mensenmenigten. Maar toch kan het zijn dat je mensen herkenbaar in beeld krijgt. Zeker nu dat drones steeds kleiner worden en er zelfs compacte drones met zoomcamera’s te koop zijn, wordt privacy langzamerhand een groter issue in de dronesector. En of je nu recreatief of professioneel gebruik maakt van je drone: je krijgt op een goed moment hoe dan ook te maken met de privacywetgeving.

Uitleg en voorbeelden

De onduidelijkheid die er leeft was aanleiding om het privacyhandboek op te stellen. Het doel van het handboek is om meer duidelijkheid te scheppen over de rechten en verplichtingen die je als recreatieve dronepiloot hebt. Het initiatief komt van DroneRules.eu, een website die gericht is op het verduidelijken van de droneregelgeving in de Europese lidstaten. Het handboek is bedoeld voor recreatieve dronevliegers, maar ook professionals kunnen er hun voordeel mee doen.

In het (Engelstalige) handboek wordt uitgebreid toegelicht met welke privacyregelgeving je als dronepiloot te maken hebt, en welke maatregelen je kunt treffen om een (al dan niet onbedoelde) inbreuk op de privacy te voorkomen. Daarbij worden verschillende voorbeelden beschreven, zoals het maken van incidentele opnamen van toevallige passanten in een park versus het gericht vastleggen van individuen in hun privé-omgeving.

Taaie kost

Het handboek gaat ook in op de verschillende vormen van privacy en hoe hierop inbreuk gemaakt kan worden. Dat zijn er nogal wat: naast privacy die je als persoon hebt in je eigen leefomgeving (bijvoorbeeld in je achtertuin) is er ook zoiets als privacy tijdens bijeenkomsten en zelfs privacy van lichaamsdelen (iets wat aan de orde zou kunnen komen als je vliegt met een drone die een thermische camera heeft).

Ook gaat het handboek in op zaken als privacybeleving, transparantie en zelfs een onderwerp als dehumanisatie ten opzichte van degene die in beeld komt. Taaie kost, dus. Alhoewel het handboek gericht is op recreatieve dronevliegers vragen we ons af wie er de tijd en moeite neemt om de brochure van maar liefst 10 pagina’s aandachtig door te nemen en het dan ook nog begrijpt. De brochure dreigt hierdoor zijn doel voorbij te schieten en dat is jammer, want het onderwerp is wel degelijk van groot belang.

Ons advies is om je als dronevlieger in ieder geval te realiseren dat er zoiets is als privacywetgeving. Let dus op als je opnamen maakt van mensen en vraag indien mogelijk toestemming. Zodra mensen herkenbaar in beeld komen is het helemaal opletten geblazen, zeker als je die beelden vervolgens online wilt zetten. Mensen in een privésituatie vastleggen is al helemaal taboe. Gebruik je gezonde verstand en realiseer je ook dat mensen zich bespied kunnen wanen door een drone, zelfs als je geen opnamen van ze maakt.

Meer weten

Wil je toch meer weten, neem dan even de tijd om de brochure eens door te bladeren. En voor wie echt van de hoed en de rand wil weten organiseert DroneRules.eu op 25 september 2019 in Delft een gratis bij te wonen workshop over privacy en drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier