Onderzoek

Wetenschappers brengen Stromboli in kaart met thermografische drones

Het accuraat voorspellen van een vulkaanuitbarsting is minstens zo complex als het voorspellen van het weer. Zeker bij een vulkaan als de bij wandelaars populaire Stromboli in Zuid-Italië is het daarom van belang om met de nieuwste technieken te kunnen waarschuwen voor een eruptie. Wetenschappers maken daarom sinds kort gebruik van drones waarmee een thermisch 3D model van de vulkaan kan worden gemaakt.

Continu actief

De vulkaan is al duizenden jaren continu actief. Dat heeft ertoe geleid dat het vulkaaneiland al decennialang met traditionele meetmethoden in de gaten wordt gehouden. Toch blijft het moeilijk om hevige erupties te zien aankomen, tot grote frustratie van vulkanologen.

Dat Stromboli gevaarlijk is bleek begin juli van dit jaar. Toen kwam een wandelaar om het leven nadat de Stromboli onverwacht uitbarstte. Zijn reisgenoot bleef ongedeerd. Twee andere wandelaars raakten gewond door rondvliegende stenen. Ook tijdens eerdere uitbarstingen lieten mensen het leven.

Thermografische drones

Wetenschappers verbonden aan de universiteit van Aberdeen denken dat de vulkanische activiteit beter voorspeld kan worden als duidelijk is hoe de warmtehuishouding van de vulkaan precies in elkaar zit. Om die in kaart te brengen is de vulkaan voor het eerst driedimensionaal in beeld gebracht met behulp van drones met warmtebeeldcamera’s. De beelden werden middels fotogrammetrie omgezet in een 3D model.

In onderstaande video wordt kort uit de doeken gedaan hoe het project is verlopen. Wie interesse heeft in het onderwerp kan ook de volledige documentaire bekijken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier