Pas geopende achtbaan botst op drone in Polen

Dat je met een drone ongelooflijk coole beelden kunt maken van een pas geopende achtbaan lieten we afgelopen zaterdag zien. Maar het met een drone filmen van een achtbaan kan ook vreselijk misgaan. Dat bleek wel op de openingsdag van de hybrid coaster Zadra in het Poolse attractiepark Energylandia. De drone belandde op de baan en werd in in volle vaart geraakt door een trein vol passagiers.

Drone op de baan

Het incident vond plaats op donderdag 22 augustus. Op die dag werd de Zadra voor het eerst in gebruik genomen. Met een hoogte van ruim 60 meter en een topsnelheid van ruim 120 km/uur is de achtbaan recordhouder in de categorie hybride coasters.

Besloten werd om van de opening van de nieuwe achtbaan ook mooie dronebeelden te laten maken. Niet met een snelle racedrone, maar zo te zien met een DJI Inspire. Die belandde echter door een nog onbekende oorzaak op de baan, net op het moment dat er een trein met passagiers omhoog wordt getakeld. Die botst vervolgens op hoge snelheid tegen het toestel, zoals te zien is op beelden die omstanders maakten. Het moment van de botsing is op 0:27 te zien in de video:

Attractie niet gesloten

“Gelukkig voor Energylandia én de inzittenden lag de drone bovenop een inversie. Daardoor werden de bezoekers niet geraakt door het apparaat. Van de drone was na de klap en een tientallen meters hoge val weinig meer over. De attractie bleef gewoon operationeel, alsof er niks gebeurd was”, schrijft Looopings over het voorval.

Het is wat ons betreft onbegrijpelijk dat het parkmanagement toestemming heeft gegeven om met een drone opnamen te maken van een achtbaan met daarin passagiers. Er zijn genoeg factoren die in zo’n situatie problematisch kunnen uitpakken, zoals het wegvallen van de verbinding met een ‘blinde’ return to home tot gevolg, verstoring van het elektronisch kompas van de drone door de constructie van de achtbaan, of een auto landing als gevolg van leegrakende accu’s. Je moet er niet aan denken wat de consequenties waren geweest als de inzittenden wel geraakt zouden zijn door een toestel van zo’n 4 kg.

Ook het feit dat de achtbaan niet meteen gesloten werd voor onderzoek is op zijn minst vreemd te noemen. Op zijn minst had men kunnen nagaan of er geen brokstukken op de baan waren achtergebleven en kunnen checken of de rails en karretjes geen schade hadden opgelopen als gevolg van de impact.

Waarschuwingsborden

Opmerkelijk is dat het park notabene zelf middels borden op de hekken rondom de achtbaan waarschuwt dat bezoekers geen drones mogen oplaten nabij de attractie. En dat is niet zonder reden, zoals het parkmanagement nu ook zelf pijnlijk heeft ondervonden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Pas geopende achtbaan botst op drone in Polen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier