Nieuws

FAA verbiedt rondvliegen met vuurwerk, wapens of vlammenwerpers op drones

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft dronevliegers via Twitter gewaarschuwd dat het verboden is om ‘gevaarlijke wapens’ op een drone te monteren. Men moet daarbij denken aan handvuurwapens, vuurwerk, explosieven en vlammenwerpers. Overtreding van het verbod kan een boete van $25.000 opleveren. Alle genoemde zaken zijn al eens op drones gemonteerd.

Bewapende drones

“Misschien heb je wel eens een online foto of filmpje gezien van een drone met daarop een wapen, vuurwerk, vlammenwerper, explosief of ander gevaarlijk object”, schrijft de FAA in een verklaring. “Overweeg nooit om één van deze items op een drone te monteren aangezien het vliegen met een drone met zo’n item kan resulteren in pijnlijke consequenties voor zowel personen als je bankrekening.”

Volgens de FAA vormt het vliegen met een drone waarop een item is bevestigd dat serieus letsel of de dood kan veroorzaken een overtreding van artikel 363 van de 2018 FAA Reauthorization Act. Daarnaast is het mogelijk dat ook andere federale en lokale wetten met betrekking tot wapens en gevaarlijke goederen worden overtreden. Per overtreding kan een bekeuring van 25.000 dollar worden opgelegd.

Wie Dronewatch een beetje gevolgd heeft in de afgelopen jaren heeft inmiddels flink wat voorbeelden gezien van drones die uitgerust waren met vervaarlijke payloads, waaronder een drone met romeinse kaarsen, een drone met een kettingzaag, een drone met een pistool en zelfs een drone met een vlammenwerper. Dat drones inmiddels ook voorzien worden van explosieven mag helaas ook geen verrassing meer heten.

Nuttige toepassingen

Overigens hoeft het monteren van een vlammenwerper op een drone niet per se te betekenen dat men gevaarlijke bedoelingen heeft. In China bijvoorbeeld worden dergelijke drones ingezet om vuil en viezigheid van hoogspanningslijnen af te branden. Ook zijn er toepassingen op het vlak van bosbeheer denkbaar voor vlammenwerpende drones. Voor dergelijke nuttige toepassingen voorziet de Amerikaanse wet in een uitzondering.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier