IS-terrorist gedood door eigen explosief aan terugkerende drone

Een terrorist van Islamitische Staat heeft zichzelf per ongeluk opgeblazen nadat de drone waaraan hij een explosief had bevestigd terugkeerde als gevolg van een leegrakende accu. Het oorspronkelijke plan was om de geallieerde strijdkrachten te treffen in de stad Mosul, maar hij was vergeten om de accu van de drone volledig op te laden waardoor deze halverwege de vlucht overschakelde op de return to home-modus.

Zelf getroffen

Volgens de Ierse krant The Sun vond het incident plaats na afloop van de Slag om Mosul in Noord-Irak, eind 2017. De Jihadstrijder wilde een civiele drone gebruiken om een granaat te droppen op een groep verderop gelegen militairen, maar dat plan liep in het honderd door een slechte voorbereiding.

Een Britse medewerker van de geheime dienst vertelt over het voorval: “We krijgen regelmatig informatie door van lokale contacten over vijandelijke activiteiten en tactieken. Deze idioot had een explosief bevestigd aan zijn drone, maar kwam om het leven toen het toestel terug kwam vliegen en de granaat om de één of andere reden boven zijn hoofd ontplofte.”

Return to home

De meeste drones voor hobbymatig gebruik zijn dusdanig ingesteld dat ze automatisch komen terugvliegen naar het punt van opstijgen (return to home) zodra de accuspanning een te lage waarde bereikt. Het is dus prima denkbaar dat de drone van de terrorist per ongeluk terugkeerde doordat de batterij niet helemaal vol was geladen op het moment van opstijgen.

“We hebben ons rot gelachen om dit voorval, maar we nemen de dreiging zeer serieus”, aldus de veiligheidsmedewerker. “IS is zeer bedreven geraakt in het gebruik van drones voor het plegen van aanslagen. Ze verwijzen naar de drones als zijnde hun air force.”

Dreiging

Wereldwijd vrezen veiligheidsdiensten dat terroristen op een zeker moment drones zullen gaan gebruiken om aanslagen te plegen op doelen in Westerse landen. Onlangs nog waarschuwde Eurocommissaris Julian King voor deze dreiging. Tijdens een recente terreuroefening in Ossendrecht werd daarom mede geoefend op het scenario van een drone-aanval.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier