Gezocht: testers voor PRO-mounts filtersets voor Mavic Air, Mavic 2 Zoom en Mavic 2 Pro

Wat is het belangrijkste accessoire als je serieus wilt gaan filmen met je drone? Juist, een ND filter, liefst meerdere in verschillende sterktes. En voor sommige situaties ook graag in combinatie met een polarizer. Het is dan ook goed om te weten dat het merk PRO-mounts sinds kort filtersets op de markt brengt voor onder andere de DJI Mavic Air, Mavic 2 Zoom en Mavic 2 Pro. Het bedrijf stelt een zestal sets ter waarde van gemiddeld € 80 ter beschikking aan dronevliegers die ze willen reviewen.

Wat doet een ND filter?

Eerst even het geheugen opfrissen. Een ND filter is niets anders dan een grijsfilter. ND staat daarbij voor neutral density, ofwel neutrale dichtheid. Een ND filter houdt op gelijkmatige wijze een deel van het licht tegen dat op de sensor van je camera valt. Hoeveel licht er wordt tegengehouden – uitgedrukt in stops – is afhankelijk van de sterkte van het filter. Veel voorkomende waarden zijn ND8 (3 stops), ND16 (4 stops) en ND32 (5 stops).

Je gebruikt een ND filter eigenlijk voornamelijk tijdens het filmen op zonnige dagen. Naarmate er meer licht door de lensopening de camera binnenkomt, moet de sluitertijd korter worden om tot een correcte belichting te komen. Bij fel daglicht kan de sluitertijd soms wel een duizendste van een seconde bedragen, zelfs als je een lage ISO-waarde kiest.

Dat heeft als nadeel dat het beeld er ‘schokkerig’ uit kan gaan zien, met name bij snelle vlieg- en camerabewegingen. De oplossing is om de diafragmawaarde te vergroten (kleinere opening), zodat er minder licht op de sensor valt. Dan moet de sluitertijd omhoog en ontstaat er enige bewegingsonscherpte. Bij een sluitertijd van 2x de framerate (dus 1/50 sec bij 25 fps) krijg je de ideale hoeveelheid motion blur en ziet het beeld er veel vloeiender uit.

Maar het diafragma kan niet oneindig ‘geknepen’ worden en sommige drones – zoals de Mavic Air en Mavic 2 Zoom – beschikken niet eens over een instelbaar diafragma. In beide gevallen komen ND filters goed van pas. Hoe meer licht, hoe sterker het ND filter dat je gebruikt en hoe lager de sluitertijd kan blijven. Een vuistregel: ND8 gebruik je bij lichte bewolking, ND16 op een zonnige dag en ND32 bij extreem veel licht.

Wat doet een ND/polarizer filter?

Een polarizer (PL) is een filter dat ervoor zorgt dat indirect (zon)licht voor een deel wordt weggefilterd. Het helpt bijvoorbeeld om schitteringen op het water weg te filteren, of de kleuren van een landschap aan te dikken. Deze filters worden om deze reden zowel door dronefotografen als videomakers gebruikt. In het geval van video is het dan wel zo fijn als je ook meteen de hoeveelheid licht kunt beperken, en dat kan met gecombineerde ND/PL filters.

Bij een ND/PL filter moet je wel letten op de richtingsgevoeligheid van het filter. De werking van het filter is namelijk afhankelijk van de stand van het filter ten opzichte van het licht. Check dus na het aanbrengen van het filter of je het gewenste effect krijgt door aan het filter te draaien en stijg daarna pas op.

PRO-mounts filtersets

Er zijn inmiddels diverse leveranciers van ND filters en polarizers voor drones. PolarPro is een bekend merk, en PGYTech timmert ook aardig aan de weg. Maar de concurrentie zit niet stil: sinds kort biedt ook het Nederlandse merk PRO-mounts filtersets aan voor diverse populaire drones, waaronder de Mavic Air, Mavic 2 Zoom en Mavic 2 Pro.

De sets zijn er in diverse combinaties. Zo is er een set die bestaat uit drie ND filters (ND8, ND16, ND32) en er is een set met drie ND/PL filters (ND/PL8, ND/PL16, ND/PL32). Alle sets zijn in twee varianten leverbaar: enkelvoudig gecoat of als Pro-uitvoering met een zestienlaagse multicoating. Op die manier biedt PRO-mounts voor ieder budget een oplossing. Op de filters zit een levenslange garantie en je krijgt er een hersluitbaar blikje en een gratis drone lenspen bij.

Reviewers gezocht

Maar zoals het gezegde luidt: the proof of the pudding is in the eating. De vraag is dus hoe de filters in de praktijk bevallen. PRO-mounts is daarom op zoek naar zes dronevliegers met een voorliefde voor beeldmaken die de multicoated varianten van de nieuwe filtersets willen uitproberen en reviewen. De feedback geef je in de vorm van een geschreven review, liefst met foto’s en/of video. Kritisch zijn mag, maar houd het constructief.

Wie binnen drie weken een gedegen review indient, mag de filterset houden. Anders moet de set teruggestuurd worden naar PRO-mounts of dient de set alsnog betaald te worden. In overleg met PRO-mounts plaats je tot slot de review op de site van een welbekende webwinkel en op het forum dronepilots.nl.

Aanmelden

Wil jij je opwerpen als tester en kans maken op één van de filtersets? Meld je dan vóór 4 september 22:00 aan via dit formulier. PRO-mounts kiest vervolgens een zestal kandidaten uit en neemt contact met hen op voor de verdere afhandeling.

Avatar foto

Adverteerder

Af en toe lees je op Dronewatch gesponsorde artikelen of advertorials, afkomstig van (of geschreven in opdracht van) externe partijen. Ben je ook geïnteresseerd om een advertorial te plaatsen op Dronewatch? Neem dan contact op.

3 gedachten over “Gezocht: testers voor PRO-mounts filtersets voor Mavic Air, Mavic 2 Zoom en Mavic 2 Pro

  • Avatar foto
   2 september 2019 om 08:34
   Permalink

   PRO-mounts heeft ook filters voor de Phantom 4 Pro, maar die maken geen deel uit van deze reviewactie.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier