Productnieuws

Yuneec introduceert Mantis G: 4K travel drone met 33 minuten vliegtijd

Afgelopen week hintte Yuneec al op de komst van een nieuwe ‘oplossing’ voor prosumers. Het bedrijf voegt nu de daad bij het woord met de introductie van de Mantis G, een opvouwbare pocketformaat drone met een indrukwekkende vliegtijd en de mogelijkheid om gimbalgestabiliseerde beelden in 4K resolutie op te nemen. 

Eindelijk een nieuwe drone

Het is alweer even geleden dat we op Dronewatch over een nieuwe drone schreven. Uit de hoek van DJI is er al lange tijd geen officieel productnieuws in dit segment te melden, en ook bij de nog maar weinige concurrenten van DJI was het angstaanjagend stil als het gaat om de introductie van nieuwe hobbydrones. De malaise in de sector is daar debet aan: consumenten denken tegenwoordig wel drie keer na voordat ze een paar honderd euro uitgeven aan een speeltje waarvoor allerlei strenge regels blijken te gelden.

Positief verrast zijn we derhalve door de aankondiging van de Mantis G: goed om te zien dat Yuneec het toch weer probeert. Op het eerste gezicht speelt deze drone handig in op de eisen die men tegenwoordig aan een travel drone stelt: een 4K gimbalgestabiliseerde camera, een lange vliegtijd (volgens Yuneec tot 33 minuten), inklapbaar en verschillende automatische vliegfuncties. En dat allemaal in een pakketje dat 0,5 kg weegt.

Bediening en vliegmodi

Je bedient de drone middels een meegeleverde controller en bijbehorende app (beschikbaar voor iOS en Android). Volgens Yuneec is de dataverbinding redundant uitgevoerd en is het bereik zo’n 2 km. Via de app kun je opnamen direct delen met social media. De drone beschikt over 16 GB intern geheugen, met de optie om een SD kaartje te plaatsen.

De Mantis G geeft de gebruiker de mogelijkheid om te kiezen uit een aantal verschillende vliegmodi. Denk aan Point of Interest (cirkel draaien om een onderwerp), Waypoint vliegen, Visual Tracking (zeg maar hetzelfde als ActiveTrack bij DJI) en Cinema, waarbij de drone vloeiender vliegbewegingen maakt. Voor wie juist snelle actie wil is er een sportmodus, met een maximale vliegsnelheid van ruim 70 km/uur.

Voice control en geofence

Een in het oog springende feature is de mogelijkheid om de drone middels stemcommando’s aan te sturen. Niet dat je nooit meer een stick hoeft aan te raken, maar het kan best handig zijn om een opname te starten door ‘start recording’ te zeggen of de drone uit je handen te laten opstijgen middels het ‘take off’ commando. Ook kan de drone bepaalde gebaren herkennen, zodat je op die manier een selfie kunt schieten.

Wat veiligheid betreft biedt de Mantis G de mogelijkheid om een virtuele begrenzing (geofence) in te stellen. De drone blijft dan altijd binnen de ingestelde maximale afstand en hoogte. Uiteraard voorziet de drone in return to home. Voor de positionering maakt de drone gebruik van GPS en Glonass, aangevuld door een vision positioning system voor indoor gebruik. 

Open source

Interessant is dat Yuneec hamert of het feit dat de Mantis G wordt aangedreven door een PX4 flight controller. Dat is zeg maar een open source besturingssysteem voor drones. Het is een beetje de Android vs. iOS discussie: sommige mensen zweren bij de open source filosofie en daar speelt Yuneec steeds meer op in. 

Wat ons vooral aanspreekt is het feit dat de drones van Yuneec in tegenstelling tot die van DJI niet steeds contact zoeken met servers van de fabrikant. Dat betekent dat je geen last hebt van updates op momenten dat het niet uitkomt of allerlei meldingen over het luchtruim als je wilt gaan vliegen. Yuneec legt de verantwoordelijkheid om te checken of je ergens wel of niet mag vliegen nadrukkelijk bij de dronepiloot. 

Verschil ten opzichte van Mantis Q

Wie de aankondiging van voorganger Mantis Q (inderdaad, maar 1 letter verschil) van vorig jaar erbij pakt vraagt zich misschien af waarin de Mantis G precies verschilt. De Mantis Q was immers ook inklapbaar, bood ook ruim 30 minuten vliegtijd en kon ook filmen in 4K.

Voor zover we kunnen zien zit het verschil hem met name in de gimbalmodule. Bij de Mantis Q werden de beelden softwarematig gestabiliseerd, en derhalve kon je alleen in 1080p HD filmen als je gebruik wilde maken van beeldstabilisatie. De camera van de Mantis G zit op een drie-assige gimbal. Een ander verschil zit hem in de verbeterde controller met een groter bereik.

Alternatief voor Mavic Air?

Met de Mantis G drone richt Yuneec zich nadrukkelijk op de reislustig ingestelde dronevliegers onder ons (dat blijkt wel als je onderstaande promovideo bekijkt). Tot nu toe was voor die doelgroep de Mavic Air van DJI de meest voor de hand liggende keuze. De Mantis G lijkt een prima alternatief voor deze drone, met als bijkomend voordeel dat de vliegtijd twee keer zo lang is. Qua cameraspecs zijn beide drones min of meer vergelijkbaar.

Helemaal eerlijk is de vergelijking niet. Want bij de Mantis G ontbreekt het namelijk aan sensoren voor obstakeldetectie, waar de Mavic Air wel in voorziet. Nu zijn wij niet zo’n hele grote fan van deze techniek, want als dronepiloot moet je eigenlijk helemaal niet willen vertrouwen op dat soort systemen. Maar in sommige situaties kan het toch handig zijn dat de drone automatisch stilhoudt of uitwijkt voor een boom die je over het hoofd had gezien. 

Prijs en beschikbaarheid

De adviesverkoopprijs van de Mantis G is 699 dollar. Dat is inclusief 1 accu, de controller, een setje reserverpropellers en natuurlijk de acculader. Wat de drone in Europa moet gaan kosten is nog niet duidelijk. De drone is gek genoeg ook nog niet te vinden in de online webshop van Yuneec, dus bestellen gaat nog niet. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier