Nieuws

24-jarige Vlaardinger die drone-aanslag besprak net voor jaarwisseling opgepakt

Op oudjaarsdag 2018 heeft de Nederlandse politie een 24-jarige man uit Vlaardingen opgepakt die met het idee zou rondlopen om in Parijs een terreuraanslag te plegen tijdens oud&nieuw. Ook besprak de jihadist ideeën om een drone te voorzien van explosieven en daar een aanslag mee te plegen. De politie kwam de man op het spoor na een tip van de FBI.

Vuurwerk en drones

De aanhouding kwam aan het licht nadat Crimesite stukken in handen kreeg die onlangs tijdens een pro-forma zitting werden besproken. Daaruit blijkt dat verdachte Abdul Ü. van Turkse afkomst is en sympathiseert met het gedachtegoed van Al Qaida.

Volgens de FBI besprak de verdachte via de chat-app Telegram verschillende plannen voor terroristische aanslagen. Eén van die plannen om was tijdens oud&nieuw een aanslag te plegen in Parijs. Door het geknal van vuurwerk zouden de explosies en schoten niet snel worden opgemerkt, was de gedachte.

Een ander idee dat Abdul Ü. besprak was het bewapenen van drones, om op die manier aanslagen te plegen. Voor zover bekend is het voor het eerst dat er een concrete verdenking is van de voorbereiding van zo’n aanslag in Nederland, iets waarvoor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) al langer waarschuwt.

Studie aan TU Delft

Mogelijk had de FBI infiltranten in de chatgroep waarin Abdel Ü. zijn ideeën besprak. De verdachte werd opgepakt bij een bedrijf waar hij op dat moment stage liep, ten behoeve van zijn studie aan de Technische Universiteit in Delft. Er werden tijdens een huiszoeking geen concrete aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat de man inderdaad een aanslag aan het voorbereiden was.

De verdachte zit momenteel op de terroristen-afdeling van de gevangenis in Vught. In november gaat de inhoudelijke behandeling van de zaak van start.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier