DronefotografieInterview

Experiment met analoge dronefotografie: ‘Het maakt me scherper in mijn werk’

Dronefotografie associeren we eigenlijk per definitie met digitale fotografie, want de dronerevolutie is bij uitstek mogelijk gemaakt door het digitale tijdperk. Maar voor filmmaker Maarten Slooves is het geen wet van Meden en Perzen dat dronefoto’s digitaal moeten zijn. Hij bracht onlangs een fotocamera met 35mm filmrol de lucht in om daarmee analoge dronefoto’s van het Rotterdamse havengebied te maken. We vroegen hem naar de bijzonderheden van dit project.

Je bent digitaal filmmaker. Waar komt je fascinatie voor analoog vandaan? Wat biedt analoog wat digitaal niet kan geven?

“Film en fotografie heeft veel overlap. Beeld maken voelt als een ambacht, dat fascineert me. Het creatieproces vind ik mooi. Hedendaagse apparatuur biedt uitgebreide creatieve mogelijkheden, maar dat wil niet zeggen dat de oorspronkelijke tools geen waarde meer hebben. Bij analoge fotografie zit die waarde voor mij in twee aspecten. Ten eerste heb je maximaal 36 foto’s per rol en de rollen kosten natuurlijk geld. Dat maakt dat je bij iedere foto extra gaat nadenken over je compositie, belichting en timing. Ten tweede kun je het resultaat niet direct terugzien. Hierdoor ben ik meer gefocust op wat er voor de lens staat. Het is een goede training in mijn beleving. Analoge fotografie maakt me scherper in mijn (normale) werk.

Artistiek gezien zijn er ook voordelen. De filmrol en het chemische ontwikkelproces zorgen een hoog dynamisch bereik. Met name in de hooglichten zijn er subtiele verschillen te zien. Verder heeft het type filmrol veel invloed op de uiteindelijke kleuren. Zo staat Portra bekend om de subtiele huidskleuren, Ilford om zwartwit en zo zijn er nog tal van filmtypes. Je kiest verschillende rollen voor verschillende doelen.

Ik zeg niet dat er alleen maar analoog geschoten zou moeten worden. Het is wel een werkvorm die je kwaliteiten als beeldmaker kan helpen verbeteren.”

Is het voor het eerst dat iemand met een drone analoge luchtfoto’s maakt? Hoe kwam je op het idee om dit te doen?

“Analoge luchtfoto’s werden vroeger vanuit een luchtballon of vliegtuig gemaakt. Online kwam ik een artikel tegen van mensen die een grootformaat analoge luchtfoto hebben gemaakt met een drone. Maar of er mensen zijn die 35mm dronefoto’s geschoten hebben, is mij onbekend. Mogelijk is het wereldwijd de eerste keer.”

Welke camera, drone en gimbal heb je gebruikt? Op wat voor film schoot je?

“De drone was een DJI M600 met Ronin MX gimbal, geleverd door Skytools. Het kostte een paar uur om het camerasysteem in de Ronin te monteren. De camera betrof een Canon 1000FN, die tussen 1992 en 1995 gefabriceerd werd. Deze bleek prima te passen.

Als filmrol koos ik Cinestill 800t. Deze rol is gebaseerd op Kodak Vision3, veelgebruikt in filmproducties. Bijvoorbeeld bij “La La Land” en “Dunkirk”. De unieke cinematische kleurweergave van deze film spreekt me erg aan. Ik vond dat toepasselijk omdat het havengebied zeer iconisch is voor ons land.”

Hoe kon je op afstand de juiste belichtingsinstellingen meegeven? Hoe bediende je de shutter en op welke wijze kon je op afstand zien of je compositie en inkadering naar wens waren?

“Het eerste punt waar je tegenaan loopt is dat er geen wifi, bluetooth, infrarood of andere elektronische verbindingsmogelijkheden zijn om de camera op afstand te bedienen. Het scheelde dat ik gebruik maakte van een relatief moderne analoge camera, met een systeem dat de belichting meet en op basis daarvan zelf een sluitertijd instelt.

Bij analoge fotografie ligt de ASA (ofwel ISO) vast met het filmtype, in dit geval 800ASA. Om er zeker van te zijn dat de belichting binnen de sluitertijdlimiet van de camera zou vallen, richtte ik mijn camera vanuit de hand op het onderwerp om het diafragma in te stellen. Hierdoor was de sluiterknop de enige functie die nog bediend hoefde te worden. Door een radiografisch bestuurde servo te monteren kon ik deze indrukken.

Het tweede probleem is dat er geen HDMI poort op deze camera zit. Door een FPV camera te monteren, die via een videotransmitter het beeld naar mijn FPV goggles stuurde, kon ik zowel de richting van de camera, als de servo en het LCD scherm op de camera zien. Hiermee kon ik checken of de camera functioneerde in de lucht en hoeveel foto’s ik nog kon maken.”

Kunnen we als volgende stap een analoge 16mm filmcamera aan een drone verwachten? Of weer iets heel anders?

“Ik houd ervan om te experimenteren en om dingen te bouwen. Je kunt dus meer creatieve projecten verwachten. Wat ik leuk vind is dat ik nu een systeem heb waarmee ik eenvoudig iets op afstand kan releasen of triggeren. Als je wilt zien wat mijn volgende stappen zijn kun je me het beste volgen via mijn social media kanalen.”

Ga je de foto’s inzenden voor de fotowedstrijd drone120.nl? Zo ja, stuur je ze dan digitaal in, of in de vorm van analoge afdrukken per post?

“Goed idee! Leuke wedstrijd! Ik stuur afdrukken op.”

Maarten Slooves (Instagram: maartenfilms) is een regisseur, cinematograaf en dronepiloot. In zijn werk focust hij zich op het vastleggen van authentieke situaties op een cinematische wijze.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Experiment met analoge dronefotografie: ‘Het maakt me scherper in mijn werk’

  • Jan Reus

    Wat biedt analoog wat digitaal niet kan geven?

    Ten eerste heb je maximaal 36 foto’s per rol en de rollen kosten natuurlijk geld. Dat maakt dat je bij iedere foto extra gaat nadenken over je compositie, belichting en timing. Ten tweede kun je het resultaat niet direct terugzien. Hierdoor ben ik meer gefocust op wat er voor de lens staat. Het is een goede training in mijn beleving. Analoge fotografie maakt me scherper in mijn (normale) werk.

    Helemaal eens.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier