Inzet dronedetector leidde tot proces-verbaal tijdens Wereldhavendagen

Een dronevlieger die op zondag 8 september tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam betrapt werd op het illegaal vliegen met zijn drone is door de inzet van een dronedetector tegen de lamp gelopen. Dat meldt de Politie Landelijke Eenheid. De drone van de man werd in beslag genomen en tegen de vlieger is proces-verbaal opgemaakt.

Drie overtredingen

Omstreeks 14.15 uur zag de politie met de detectieapparatuur een drone opstijgen bij Charloise Hoofd. Agenten troffen daar de dronevlieger even later nog aan. De 39-jarige vlieger uit Amsterdam is proces-verbaal aangezegd wegen het onrechtmatig vliegen binnen het gecontroleerde luchtruim van Rotterdam The Hague Airport, het vliegen boven havengebieden en het buiten het zicht vliegen met een drone. Het geheugenkaartje van de drone is in beslag genomen. De luchtvaartpolitie van de Landelijke Eenheid handelt de zaak verder af.

De Landelijke Eenheid test momenteel verschillende dronedetectiesystemen. Na de testperiode wordt gekeken welk systeem het meest geschikt is voor de werkzaamheden van de politie.

AeroScope

De dronedetector in kwestie betreft waarschijnlijk de AeroScope van DJI. Deze detector kan alle dronevluchten die uitgevoerd worden met systemen van DJI detecteren. Daarbij wordt ook de locatie van de piloot zichtbaar, of als die niet bekend is de locatie van opstijgen. Een vergelijkbare detector werd onlangs op het dak van het hoogste gebouw in Enschede geplaatst. Die nam binnen een paar weken tijd een klein aantal illegale vluchten waar. Ook op Schiphol is sinds kort een dronedetector geplaatst.

De mobiele variant van het AeroScope-systeem

(coverfoto: Frans Berkelaar, CC BY-ND)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Inzet dronedetector leidde tot proces-verbaal tijdens Wereldhavendagen

  • 16 september 2019 om 06:04
    Permalink

    Goed zo, aanpakken die handel. Kost al genoeg om je ROC te halen, en dan nog terug verdienen.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier