Nieuws

Drones van klimaatactivisten weigeren op te stijgen bij Heathrow (+update)

De speelgoeddrones waarmee klimaatactivisten vandaag vliegveld Heathrow willen platleggen lijken niet op te willen stijgen dankzij de inzet van drone jammers. Dat blijkt uit de eerste videobeelden die de actiegroep Heathrow Pause vanmorgen vroeg uitzond en een update die vervolgens op twitter werd geplaatst. Intussen is een grote politiemacht op de been om de protestactie in de kiem te smoren.

Vliegverkeer verstoren met drones

Het plan om al het vliegverkeer op Heathrow op vrijdag 13 september plat te leggen door met speelgoeddrones in de nabijheid van de luchthaven te vliegen is afkomstig van splintergroep Heathrow Pause, een afsplitsing van de klimaatbeweging Extinction Rebellion. De protestactie werd enkele weken geleden aangekondigd.

In de aanloop naar de actie zijn donderdag vijf activisten opgepakt die mogelijk een rol zouden spelen bij de uitvoering van de protestactie. Maar vanmorgen vroeg bleek uit een livestream dat er toch activisten naast het vliegveld stonden om hun plan ten uitvoer te brengen. Ondanks de duisternis is goed te zien dat een actievoerder een drone bij zich heeft, met op de achtergrond de terminals van de luchthaven.

De eerste drone die de activisten wilde laten vliegen bleek echter als gevolg van een ‘technische storing’ niet op te willen stijgen. De activisten denken dat de inzet van een drone jammer hier debet aan is. Deze verstoort de wifi-signalen waarvan gebruik wordt gemaakt om de drones aan te sturen.

No fly-zone

Omwonenden melden verder dat een politiehelikopter al enkele uren aan het rondvliegen is in de omgeving van het vliegveld. De politie heeft gedreigd met strenge straffen voor iedereen die deelneemt aan de protestactie. In het Verenigd Koninkrijk is het verboden om binnen een straal van 5 km van een vliegveld een drone te laten opstijgen.

Om te voorkomen dat het vliegverkeer wordt gehinderd is er de afgelopen tijd een drone detector geïnstalleerd op het vliegveld. Ook zou er sprake zijn van apparatuur om de radiosignalen waarmee de drones worden aangestuurd te blokkeren. Volgens de actiegroep zorgt die apparatuur er inderdaad voor dat hun drones niet willen opstijgen.

Tegen verdere uitbreiding

Met de actie wil Heathrow Pause aandacht vragen voor de klimaatproblemen die mede veroorzaakt worden door het groeiende vliegverkeer. De actiegroep eist dat voorgenomen plannen om het vliegveld uit te breiden geschrapt worden. De activisten waren van plan om hun drones op lage hoogte net naast de start- en landingsbanen te laten vliegen.

Enkele uren na de mislukte poging om een drone te laten vliegen naast Heathrow zijn twee actievoerders gearresteerd.

Update (12:22)
Heathrow Pause claimt dat het toch gelukt is om een drone op te laten stijgen. Meer dronevluchten volgen, vermeldt de groep erbij. De politie heeft nu in totaal 9 actievoerders opgepakt. Intussen wordt betwist dat een drone jammer ervoor gezorgd heeft dat eerdere drones niet konden opstijgen. Wellicht dat geofencing simpelweg de oorzaak was van de mislukte pogingen tot opstijgen.

Update 2 (16:16)
Op Twitter zijn beelden te zien van de drones waarmee de activisten het vliegverkeer wilden platleggen. Deze werden gemaakt tijdens een persconferentie op donderdag. Het gaat om zeer eenvoudige quadrotors die je voor een paar tientjes bij een elektronicawinkel kunt kopen. Van dergelijke drones gaat weinig gevaar uit voor vliegtuigen. De zender die bij dit soort drones worden geleverd hebben een bereik van hooguit enkele tientallen meters. De drones zelf zijn niet voorzien van geofencing.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Drones van klimaatactivisten weigeren op te stijgen bij Heathrow (+update)

  • jakobus

    Ik begin die “klimaatactivisten” zo zachtjes aan flink beu te raken, hier in NL zorgen ze ook al voor de nodige ellende. (natura 2000 idioterie m.b.t. drones)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier