Pro

Voor het eerst in Nederland drone ingezet bij trekken bliksemdraad hoogspanningslijn

Voor het eerst in Nederland heeft een drone werkzaamheden uitgevoerd in een bestaande hoogspanningsverbinding. Dat meldt netbeheerder Tennet. Van Haps naar Venray heeft de drone over een afstand van 5 kilometer nieuwe bliksemdraden tussen 18 hoogspanningsmasten aangebracht. De drone heeft daarvoor in drie dagen achttien keer gevlogen tussen de masten.

Grond niet betreden

Landelijk netbeheerder TenneT en aannemer SPIE hebben voor deze innovatieve werkmethode gekozen omdat de grond onder de hoogspanningsverbinding gewasziektes als stengelaaltje en maïsknobbelaaltje heeft. Om verspreiding van die ziektes te voorkomen mag de grond zo min mogelijk betreden worden. Dat is zo afgesproken met de betreffende agrariërs, de grondeigenaren. Door de inzet van de drone is dat gelukt, al is 100% garantie volgens TenneT niet te geven.

Met behulp van de drone – een Acecore Neo van Nederlandse makelij – werd eerst de zogenaamde voordraad overgebracht. Vervolgens kon de eigenlijke bliksemdraad worden gespannen. Deze zomer testten TenneT en SPIE de techniek voor het eerst op een testveld. Vervolgens is het concept doorontwikkeld om grotere afstanden af te kunnen leggen, zonder dat de draad de grond raakt. Voor de veiligheid werd de spanning van de verbinding afgehaald tijdens de dronevluchten.

Het is wereldwijd niet voor het eerst dat een drone wordt ingezet om een voordraad over te brengen: zowel in Amerika als China werd deze techniek eerder al toegepast. In het laatste geval werd een afstand van maar liefst 2 km overbrugd door de drone. Eveneens in China worden drones ook gebruikt om het vuil van hoogspanningslijnen af te branden.

Oude draden gestolen

Bliksemgeleiders beschermen een verbinding tegen blikseminslag. Zij voeren eventuele blikseminslag af zodat er geen schade aan de hoogspanningsverbinding ontstaat. Tussen Haps en Venray moeten nieuwe bliksemdraden komen omdat de oude uit de verbinding zijn gestolen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier