Professionele dronevliegers in België kunnen vluchten voortaan via app aanmelden

Bedrijven die professioneel gebruik maken van drones kunnen in België sinds 13 september 2019 al hun dronevluchten aanmelden via de app Droneguide. Ook is het mogelijk om aanvragen voor afwijkende operaties in te dienen via de app. Met de lancering van de vernieuwde app loopt België vooruit op de invoering van U-Space, het Europese stelsel van protocollen en afspraken dat al het droneverkeer in de toekomst in goede banen moet leiden.

Vluchten plannen en beheren

De app werd in opdracht van luchtverkeersleider skeyes (voorheen Belgocontrol) en de FOD Mobiliteit en Vervoer ontwikkeld door Unifly. De app (beschikbaar voor iOS en Android) is een toevoeging van de website droneguide.be, waarop alle Belgische drone-regelgeving te vinden is, alsook nuttige informatie over het gebruik van drones. Maandelijks wordt deze website door zo’n 18.000 gebruikers geraadpleegd.

De nieuwe versie van Droneguide bevat volgens de makers alle functionaliteiten die dronepiloten nodig hebben om hun vluchten te plannen en te beheren. Via het online portaal kunnen Klasse 1-operators zich registreren, vluchten aanvragen en de nodige gegevens ophalen bij de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Klasse 1 en 2

Klasse 1 is bedoeld voor drones die meer wegen dan 5 kilogram of die hoger vliegen dan 45 meter. Vluchten in deze categorieën moesten altijd al vooraf aangemeld worden, wat een flinke papierwinkel met zich meebracht. Voor vluchten boven de 90 meter, boven steden of in gecontroleerd luchtruim moet men bovendien vooraf toestemming aanvragen. Beide acties gebeuren voortaan verplicht via de app. De autoriteiten krijgen een overzicht van alle geplande operaties en zien op de kaart een weergave van alle actieve operaties, ook de operaties die op punt staan te starten.

Ook Klasse 2 (drones tot 5 kg en met een maximale vlieghoogte van 45 meter) operators kunnen hun vluchten plannen via de tool. Zij zijn echter niet verplicht hun vluchten aan te vragen of te laten weten dat ze vliegen.

Efficiënter en veiliger

Volgens mobiliteitsminister Bellot zal de app het voorbereiden van professionele dronevluchten veel efficiënter en veiliger maken: “De dronepiloten, de luchtverkeersleiding van skeyes en de diensten van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer zullen dankzij deze toepassing dagelijks tijd uitsparen en zich nog beter en nog meer kunnen concentreren op de veiligheid, de absolute prioriteit in de luchtvaart.”

Johan Decuyper, CEO van skeyes: “Met de Droneguide-app waren we al pioniers. Deze uitgebreide versie is niets minder dan een wereldprimeur: nergens anders ter wereld kunnen vluchten of afwijkingen aangevraagd worden via een gelijkaardige toepassing. skeyes heeft van bij het begin het economisch belang van de dronesector en de maatschappelijke waarde van vele praktische toepassingen onderkend. Wij ondersteunen de sector in zijn ontwikkeling en zullen dat blijven doen. Onze rol is altijd om de veiligheid van het luchtverkeer te blijven verzekeren, ook voor onbemande luchtvaartuigen. Informatie en praktische hulpmiddelen zoals Droneguide, zijn daarbij een belangrijke eerste stap.”

Recreatieve dronevliegers

Voor recreatieve dronevliegers verandert er niets. Nog steeds mogen die alleen maar boven eigen grondgebied opstijgen, tot een maximale vlieghoogte van 10 meter. In de no fly-zones die via Droneguide te vinden zijn mag er helemaal niet worden gevlogen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier