Russische activist stelt harddisk veilig middels drone tijdens politie-inval

Een politiek activist uit Moskou heeft een harde schijf met daarop gevoelige data veilig gesteld door deze tijdens politie-inval met een drone over te brengen naar een vriend. Dat meldt de BBC. Volgens Sergey Boyko maakte de inval onderdeel uit van een landelijke actie tegen de Russische oppositiebeweging. Het voorval werd gefilmd door een mede-activist.

Oppositie

De inval in kwestie vond plaats in Novosibirsk, waar Boyko een lokale afdeling van de oppositiebeweging van Alexei Navalny leidt. Boyko en een partner werden vroeg in de ochtend gewekt door luid gebons op de deur. Een paar gemaskerde mannen eisten toegang tot het appartement in het flatgebouw waar de activisten op dat moment verbleven.

Om te voorkomen dat gevoelige informatie over de oppositiebeweging in verkeerde handen zou vallen, liet Boyko snel een drone opstijgen vanuit zijn appartement. Aan de drone waren een harde schijf en enkele geheugensticks met ‘zeer belangrijke informatie’ bevestigd.

In een video die werd opgenomen van de actie is te zien hoe de drone even voor het raam hangt en uit het zicht verdwijnt. “Het is gelukt. De evacuatie is geslaagd. De drone heeft zijn bestemming bereikt”, zegt Boyko na verloop van tijd. Uiteindelijk besluiten de activisten om de deur toch maar te openen, waarna het appartement doorzocht wordt.

Voor het eerst

Niet eerder hebben we een dergelijke toepassing van drones gezien. Maar het spreekt voor zich dat een drone gebruikt kan worden om fysieke gegevensdragers over te brengen. In theorie zou het zelfs mogelijk zijn om de drone zelf als flashdrive te gebruiken: moderne drones beschikken vaak al over enkele gigabytes aan intern geheugen. In het geval van de Enterprise-versie van de Mavic 2 kan dat geheugen zelfs met een password worden beveiligd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier