Video

Kijken: Loving Lofoten (plus interview met de maker)

Zeg je Lofoten, dan zeg je Noorwegen, Scandinavië, ruige natuur, bergen, middernachtzon. Typisch zo’n plek waarvan het hart van een dronevlieger sneller gaat kloppen. De video ‘Loving Lofoten’ van Bas Govaarts (Video Bros) is een prachtige homage aan het gebied. De video werd begin september op Vimeo geplaatst en wist daar in een paar dagen tijd al duizenden kijkers te trekken. Terecht wat ons betreft, want zowel qua droneshots als grondopnamen, soundtrack en storytelling zit de video gewoon lekker in elkaar. We vroegen Bas naar het maakproces en de bijzonderheden van deze video.

Waar speelt de video zich af?

“Ik ben een kleine 3 weken in het Noorden van Noorwegen geweest samen met mijn vriendin. Samen zijn we in een kleine campervan (lees: Volkswagen Caddy met 2 matrassen achterin) vertrokken vanaf Tromsø, een stad in het noorden.

Vanaf daar zijn we via Senja, Andoya en Vesteralen doorgeren naar het uiterste puntje van Lofoten. En weer terug.”

Welke apparatuur heb je gebruikt voor de grondbeelden? 

“Op reis wil ik het liefst niet te veel apparatuur meenemen. Je sleept het immers ook allemaal mee in je rugzak. De GH5 is in dit opzicht een uitstekende optie. De GH5 is een micro 4/3 camera die relatief licht is t.o.v. bijvoorbeeld andere full frame camera’s. Desalniettemin schiet dit kleine cameraatje echt hele mooie plaatjes! Ik schiet al mijn beelden graag in VLOG en ook het liefst in 10 bit zodat ik de meeste dynamic range heb en achteraf de meeste opties heb voor de kleurbewerking. Ik heb een drietal lenzen gebruikt bij mijn GH5:

1. Leica 12-60 f2.8 – 4 —> een mooie veelzijdig lens met een redelijk zoombereik. Het is ook geen hele zware lens. Prima voor op reis dus. Enige nadeel is dat deze lens niet de ultieme bokeh geeft die je eigenlijk wil hebben in je cinematic video’s.
2. de Leica 42.5 f1.2 —> dit is echt mijn favoriete lens! Super mooi scherp en een hele mooie bokeh. Nadeel is dat het een prime lens is, dus je kan er niet mee zoomen. Dus vooral bedoeld voor mooie portretshots en close ups.
3. laowa 7.5 f2 —> dit is een lens die je echt mee wil nemen naar Noorwegen. Door de wijde scope van de lens kun je het gehele landschap erop zetten!”

Met welke drone heb je de aerials gemaakt?

“Ik heb de Mavic 2 Pro meegenomen op reis. En heb daarbij ook de Polar Pro filters voor de Mavic 2 Pro gebruikt. Ideaal! Hij past gewoon in je rugtas. En wat een verschil met de eerste Mavic Pro die ik voorheen heb gehad. De Mavic Pro 1 was ook een mooi ding, maar in beeldkwaliteit was die niet altijd even goed. Er zat altijd behoorlijk wat ruis in de beelden en D-log was feitelijk onbruikbaar.

Met de nieuwe Mavic 2 Pro hebben ze echt een flinke sprong gemaakt! Door de grotere sensor in combinatie met de upgrade naar 10 bit is de beeldkwaliteit echt omhoog gegaan. Ook is de functie van D-log goed bruikbaar bij de Mavic 2 Pro waardoor het colour grading proces ook echt een pretje wordt! En je kan ook nog eens de aperture van de Mavic 2 Pro instellen. Dat geeft je in de lucht ook nog eens de ruimte om je exposure bij te stellen zonder dat je aan de sluitertijd en de ISO hoeft te sleutelen. De oude Mavic Pro gaf de optie om je aperture bij te stellen namelijk niet.”

Kun je iets vertellen over het maakproces?

“Toen ik in Noorwegen was, was het er 24u per dag licht. Ook konden we genieten van de middernachtzon. Echt fenomenaal. Ik heb dan ook geprobeerd om zoveel mogelijk gebruik te maken van het mooie licht dat de dag bood. Ik probeerde zoveel mogelijk aan het begin van de dag of het eind van de dag (of ’s nachts in sommige gevallen) te filmen omdat je dan simpelweg het mooiste licht hebt. Dit heeft mij achteraf enorm geholpen in de colour grading.

De edit, colour grading en sound design heb ik gedaan in Final Cut Pro X. Voor de sound effects heb ik gebruik gemaakt van de SFX van Lens Distortions, zoals Anticipation. De muziek die ik heb gebruikt is van Musicbed.com, muziek van David A Molina – Chasing time. Voor de colour grading heb ik gebruik gemaakt van de lut Doyle 2.0 van JRvisuals (JRV Golden luts pack). Deze LUT heb ik in fcpx op 100% gezet. Daarbovenop heb ik nog een andere LUT geplaatst uit het DELUTS UNIVERSE lut pack. Deze 2e LUT heb ik op 25% gezet om net die extra touch te geven. Daarbovenop heb ik nog wat film grain geplaatst voor een filmische look.

Het maken van deze video kostte wel aardig wat tijd. Ik heb er +/- 8 werkdagen over gedaan om deze video af te krijgen, verspreid over 4 weken tijd. Er zit veel editwerk in. Ik heb niet alleen veel aandacht besteed aan de overgangen en speed ramps, maar ook aan de sound design en kleurbewerking.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Kijken: Loving Lofoten (plus interview met de maker)

  • André ouwerling

    bedankt voor de info, super film, heb net nieuwe Marvic Air gekocht en gaat volgend jaar naar de Lofoten. Vorig jaar tot Bergen gereden en nu verkocht aan Noorwegen.
    Gaan met ze 4e vliegen en huren daar 2 auto’s rond reis maken.
    Bedankt voor delen van mooie film. TOP.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier