Defensie doet succesvolle test met akoestische dronedetector

Het ministerie van Defensie heeft onlangs een eerste succesvolle test gedaan met een dronedetector die werkt op basis van geluid. De akoestische detector is bedoeld om te waarschuwen voor drones die niet aan de hand van radiogolven gesignaleerd kunnen worden. Het principe achter de detector stamt al uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog.

Radioverkeer en radar

De meeste dronedetectiesystemen die momenteel worden toegepast (waaronder AeroScope van DJI) werken op basis van het afluisteren van het draadloze radioverkeer tussen bestuurder en drone. Als inbreken op de dataverbinding niet mogelijk is, dan kan in veel gevallen alsnog middels fingerprinting bepaald worden wat voor drone ergens vliegt en wat ongeveer de locatie is.

Alternatieve systemen werken met radar of zijn gebaseerd op optische methoden, waarbij het luchtruim middels camera’s wordt afgespeurd op vliegende objecten. Maar deze methoden werken lang niet altijd feilloos, zeker niet in stedelijke gebieden. Daarom is Defensie hard op zoek naar andere methoden om drones vroegtijdig op te kunnen merken.

Omgevingsgeluid

Eén zo’n systeem is onlangs succesvol getest door het recent opgerichte Joint Nucleus Counter-UAS Test Center, ondergebracht op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel. Het systeem werkt op basis van de analyse van omgevingsgeluid. Het specifieke geluid van een multirotor of fixed-wing drone kan herkend worden door een computer en door het gebruik van richtinggevoelige microfoons kan het systeem ook een indicatie van de locatie geven. 

Het systeem kan drones detecteren die geen radiosignaal afgeven, bijvoorbeeld omdat het om een voorgeprogrammeerd toestel gaat dat niet in verbinding staat met een piloot op de grond. Defensie wil het systeem mogelijk gebruiken om drones van terroristen of andere kwaadwillenden te kunnen bemerken. 

Oud principe

Het idee om geluid te gebruiken om luchtvaartuigen vroegtijdig op te merken is zeker niet nieuw. Al tijdens de Eerste Wereldoorlog werden (toen nog zeer omvangrijke) akoestische installaties gebouwd om het gebrom van vijandelijke vliegtuigen op te merken. 

Een akoestisch early warning systeem voor vijandelijke vliegtuigen (Bolling Field, VS, 1921)
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier