ProProductnieuws

Phantom 4 nu ook leverbaar in versie met multispectraalcamera

Het bij professionals nog altijd populaire Phantom 4-platform van DJI is nu ook leverbaar in een versie met multispectraalcamera. De drone is specifiek bedoeld voor landbouwtoepassingen. De gebruiker kan eenvoudig schakelen tussen een RGB weergave en NDVI output. Dat is een index waarmee de staat van gewassen kan worden bepaald.

P4 Multispectral

De P4 Multispectral werd aangekondigd tijdens de AirWorks conferentie in Los Angeles. De drone is gebaseerd op het Phantom 4 RTK platform. In totaal beschikt de P4 Multispectral over 6 camera’s: 1 RGB camera en 5 sensoren die opnamen maken in een aantal rode en bijna-infrarode lichtfrequenties. Met deze informatie kan het groeistadium van gewassen worden beoordeeld.

Via de DJI Ground Station Pro app kunnen gebruikers direct schakelen tussen het gewone camerabeeld en de zogenaamde Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) weergave. Specialisten kunnen op basis van deze output onder andere zaken als waterbehoefte, vervuiling, grondsamenstelling en andere factoren afleiden. Via de app kunnen ook missies voorbereid worden.

Compensatie voor omgevingslicht

Om te voorkomen dat daglicht van invloed is op de vergaarde data is aan de bovenzijde van de drone een speciale zonlichtsensor toegevoegd. Door het lichtspectrum te analyseren kan de drone de data van de multispectraalcamera compenseren voor het gedurende de dag altijd veranderende omgevingslicht.

De visuele data wordt via het OcuSync videotransmissiesysteem overgebracht naar het grondstation. Alle camera’s zijn voorzien van een global shutter voor optimale resultaten tijdens mapping missies. De maximale vliegtijd per accu bedraagt 27 minuten. Het is mogelijk om data te verwerken via apps als Pix4D Mapper en DroneDeploy.

RTK GPS voor meer precisie

De drone kan ook gebruikt worden in combinatie met het D-RTK 2 High-Precision GNSS Mobile Station van DJI. Op die manier kunnen de gemaakte opnamen met centimeternauwkeurige precisie van een locatie worden voorzien. Dat maakt de weg vrij voor toepassingen op het gebied van precisielandbouw, waarbij informatie die vanuit de lucht wordt vergaard omgezet worden in zeer nauwkeurige taakkaarten voor landbouwmachines.

Met de P4 Multispectral speelt DJI in op de groeiende vraag naar drones voor de landbouwsector, stelt Jan Gasparic, Director of Strategic Partnerships bij DJI. Volgens Gasparic stelt de nieuwe drone landbouwers in staat om informatie op plantniveau te vergaren zonder dat mensen de akkers hoeven te betreden.

Prijs en verkrijgbaarheid

De P4 multispectral is vanaf oktober leverbaar via DJI Enterprise dealers. De basisuitvoering van het systeem kost 6.499 dollar Een versie met het D-RTK 2 Mobile Base Station komt op $9.100 dollar. Gebruikers krijgen bij aanschaf een jaar gratis toegang tot de DJI Terra applicatie voor Windows en de DJI GS Pro app voor iPad.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier