Oostende gaat slimme drone inzetten in strijd tegen meeuwenoverlast
In de voortdurende strijd tegen meeuwenoverlast gaat het bestuur van de Belgische kuststad Oostende een ‘slimme’ drone inzetten die automatisch nesten gaat opsporen, zodat eieren preventief geruimd kunnen worden. De innovatie zit in het automatisch analyseren van de opnamen die de drone maakt van de daken waarop de meeuwen nestelen. Afgelopen zomer werd succesvol proefgedraaid met het systeem.
Algoritme
Vorig jaar werd in Oostende voor het eerst geëxperimenteerd met het maken van luchtopnamen door middel van drones, om op die manier meeuwennesten op te sporen. Belangrijk nadeel: het analyseren van de beelden moest door mensen gebeuren. Een tijdrovend werkje, zeker als het om duizenden foto’s gaat.
Dat kan handiger, bedacht Stefaan Degryse van het Vlaamse bedrijf ‘Is it a plane’ (IIAP). Het bedrijf ontwikkelde een algoritme dat in staat is om nesten automatisch te herkennen. Het is zelfs mogelijk om verschillende typen nesten te onderkennen: nesten met eieren, nesten met een broedende meeuw, lege nesten en nesten met pasgeboren vogels.
Sneller dan een specialist
Een bijkomend voordeel is dat de automatische beeldherkenning veel sneller gaat dan met het menselijk oog. Het kost de computer nog geen seconde om een meeuwennest te herkennen. Een geoefende specialist doet daar 22 seconden over.
Tijdens een eerste test werden ruim 7.500 foto’s genomen. Op 588 foto’s werden één of meer nesten waargenomen. In totaal ging het om ongeveer 1.700 nesten. In bijna de helft van de gevallen ging het om een nest met eieren. Op 4 op de 10 nesten was een broedende meeuw zichtbaar. 11 procent betrof een leeg nest en in een kleine één procent werden jongen aangetroffen.
96% juist gedetecteerd
Volgens Degryse zijn de eerste resultaten zeer bemoedigend. “In 96 procent van de gevallen is de detectie correct. De camera kon nesten herkennen in schaduwrijke plaatsen, tegen gevels en schouwen. Dat zou je met het blote oog quasi onmogelijk kunnen doen”, licht Degryse toe tegenover HLN.
De opnamen van Oostende werden gemaakt met een DJI M600 en X5 camera, op een hoogte van 90 meter. De testvluchten vonden in juni plaats, met toestemming van de luchthavenautoriteiten. De verschillende stadsdelen werden onderverdeeld in zones. De drone voerde de vlucht automatisch uit, onder toezicht van een menselijke dronepiloot. Daarbij wordt iedere seconde een foto gemaakt. Op de foto’s kunnen details tot 0,8 cm worden onderscheiden.
In de cloud
Volgens Degryse draait het detectiesysteem in de cloud en is het in principe platformonafhankelijk. “Elk extern bedrijf kan vluchten uitvoeren volgens de vereiste technische specificaties (type toestel / camera). Daarna worden de foto’s opgeladen via ons platform, en meteen verwerkt. Na verwerking (ca. 2.500 foto’s per uur) kan men de verwerkte foto’s raadplegen en downloaden vanaf ons platform.”
De gedetecteerde nesten worden automatisch voorzien van een QR code met georeferentie. Na het scannen van de QR code komt de gebruiker automatisch op een Google Maps kaart, waarop de locatie van het nest te zien is.
Andere toepassingen
Het systeem kan ook gebruikt worden voor andere toepassingen. Degryse: “Het model is bij deze case getraind op het herkennen en geolokaliseren van meeuwennesten. We kunnen dit ook inzetten op andere anomalieën (herkennen van patronen, maar ook segregatie) in sectoren zoals bouw of infrastructuur.”
Meer informatie:
https://www.hln.be/in-de-buurt/oostende/stad-schakelt-drone-in-die-automatisch-meeuwennesten-herkent-en-detecteert-dit-is-pionierswerk~a7250b42/?fbclid=IwAR3WJ4smT9OZf5nRJlguIiBQ5nYWdgETvDU1oPHgsZbSsaRJbV-4pbMj5LE