Yuneec presenteert Typhoon H3 met Leica camera

Leica, een gerenommeerde Duitse producent van hoogwaardige optische apparatuur, is een samenwerking aangegaan met de Chinese dronefabrikant Yuneec. Dat heeft geresulteerd in de lancering van de ION L1 Pro camera, die onderdeel uitmaakt van de nieuwe Typhoon H3. Met de nieuwe drone richt Yuneec zich op veeleisende dronefotografen en videomakers.

Gericht op prosumers

Dat er een nieuw product gericht op prosumers aan zat te komen is niet helemaal een verrassing. Onlangs hintte VP Global Sales Jörg Schamuhn in een interview al dat er een ‘spannende samenwerking’ aan zat te komen. Toen was echter nog niet duidelijk om wat voor nieuw product het zou gaan en of het überhaupt een nieuwe drone zou betreffen.

Daar is nu dus duidelijkheid over gekomen. Uitgangspunt van de nieuwe drone is Yuneecs bekende Typhoon hexacopter. Deze is samen met Leica voorzien van een nieuw camerasysteem, die een grote stap vooruit moet betekenen als het gaat om beeldkwaliteit.

Camera specs

Volgens Yuneec en Leica biedt de ION L1 Pro camera zeer goede prestaties op het gebied van resolutie, contrast en kleurregistratie. Het hart van de camera wordt gevormd door een 1” CMOS sensor. De brandpuntsafstand is vast, maar er kan losless digitaal ingezoomd worden.

Onduidelijk is echter of het diafragma regelbaar is – een must voor professionele videomakers. Op het objectief staat 1:/2.8/23, maar onduidelijk is of het f-getal regelbaar is tussen 2.8 en 23, of dat het om een fixed aperture van f/2.8 gaat en een brandpuntsafstand van 23 mm. Yuneec geeft hierover helaas geen duidelijkheid in de specificaties.

De camera kan 4K video vastleggen met een maximale framerate van 60 fps. De bitrate is 100 Mbps. Interessant is dat de beelden met een kleurdiepte van 10 bits vastgelegd kunnen worden, wat tot meer mogelijkheden voor kleurcorrectie met zich meebrengt. De camera kan 360º ronddraaien en desgewenst kan de camera bediend worden middels een tweede controller.

Ook dronefotografen kunnen hun hart ophalen met het nieuwe systeem. Foto’s worden gemaakt met een resolutie van 20 megapixels. Naast wide dynamic range (WDR) voor extra dynamisch bereik en contrast bij het maken van jpg opnamen kunnen foto’s ook worden opgeslagen in het DNG formaat. Daardoor kan er in de postprocessing het uiterste uit de sensordata worden gehaald, zeker omdat Leica ook een correctieprofiel ter beschikking heeft gesteld in Camera Raw van Adobe. Dankzij de intervalmodus is het ook mogelijk om hyperlapses te maken.

Features en vliegveiligheid

De drone zelf biedt alle features die we al kenden van het Typhoon-platform. De aandrijving wordt verzorgd door 6 motoren, waardoor de drone ook bij uitdagende weercondities stabiel kan vliegen. En zelfs als één van de motoren uitvalt kan de drone toch nog veilig aan de grond worden gezet. De maximale vliegtijd bedraagt zo’n 25 minuten. Inclusief camera weegt het systeem 2 kg.

De PX4 flight controller biedt geavanceerde vliegprogramma’s als Follow Me, Orbit, Journey en Curve Cable Cam. De drone voorziet verder in een rudimentaire voorwaartse obstakeldetectie op basis van ultrasoonsensoren. Ten behoeve van de vliegveiligheid kan er een geofence worden ingesteld en de drone biedt Return To Home en Auto Landing in geval van een te lage batterijspanning of uitval van de radioverbinding.

Yuneec benadrukt nog eens extra dat de databeveiliging ook goed op orde is. Het gehele systeem is gesloten van aard, er is geen communicatie met een cloudserver. Alle beeldopnamen en vluchtdata zijn exclusief toegankelijk voor de gebruiker en niet voor anderen.

Prijs, beschikbaarheid en specificaties

De Typhoon H3 met Leica ION L1 Pro camera wordt standaard geleverd met ST16S remote control, 2 accu’s, oplader, neck strap voor de ST16S, optionele patch antenna, SD kaart en de benodigde voedingskabels. De verkoopprijs is €2.399. Het systeem kan besteld worden via de webshop van Yuneec.

Typhoon H3 – Drone data at a glance

 • Sturdy hexacopter with 6 rotors & up to 25 minutes flight time
 • Retractable landing gear
 • PX4-based flight controller
 • Cruise control for controlled shots
 • Intelligent auto flight modes: Follow Me, Orbit, Journey, Curve Cable Cam
 • Return Home and Auto Landing functions
 • Obstacle detection
 • 5-rotor mode activation in the event of rotor failure
 • Redundant control signal & Geo Fence setting
 • Additional safety mechanism to detect proper battery engagement
 • Rechargeable and changeable battery
 • Retractable arms for ease of transportation
 • Team mode option for separate copter and camera control (additional ST16S required; sold separately)

ION L1 Pro – Camera data at a glance

 • Developed in cooperation with Leica Camera AG (co-engineered with LEICA)
 • 1” CMOS sensor, 20 MP, up to 4K @ 60 FPS, up to 100Mbit
 • Integrated 3-axis gimbal with unrestricted 360° view
 • Leica optimized and calibrated image modes (AWB, color reproduction, sharpening, de-noising, etc.)
 • Leica calibrated DNG with corresponding ADOBE profile
 • Lossless digital zoom
 • 10-bit YLog video mode based on Leica specifications
 • Semi-automatic ISO/shutter & 1/3 step setting of EV/ISO/shutter
 • Wide Dynamic Range (WDR)
 • Auto Exposure Bracketing (AEB)
 • Short JPEG intervals for hyperlapse videos
 • User-defined picture mode & sharpness settings
 • Professional histogram
 • Panorama shots
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier