Productnieuws

Skydio 2: zelfvliegende action cam met serieuze aspiraties

Het ziet er naar uit dat DJI er een geduchte concurrent bij heeft. Dronefabrikant Skydio heeft namelijk een nieuwe versie van haar zelfvliegende drone gelanceerd, de Skydio 2. Deze is voorzien van maar liefst zes autopilot camera’s rondom en een krachtige Nvidia processor voor de aansturing. De drone is daardoor in staat om op volle snelheid een vliegtraject uit te stippelen, actieshots te maken en crashes te vermijden. Interessant is het relatief lage prijskaartje van 999 dollar.

Automatisch actieshots maken

Stel, je wilt droneshots maken van een mountainbiker die een lastig parcours door een beboste omgeving fietst. Tot voor kort moest je daarvoor een goed getrainde FPV dronepiloot zijn, met de nodige ervaring en het juiste fingerspitzengefühl om een racedrone zonder te crashen langs boomstammen en takken te leiden. Knap lastig, zeker omdat je ondertussen ook nog eens het onderwerp in beeld wilt houden.

Die tijd is voorbij met de Skydio 2. Deze door oud-MIT werknemers ontwikkelde drone heeft namelijk een zestal camera’s aan boord die gezamenlijk tot 10 onderwerpen kunnen tracken en tegelijkertijd de directe omgeving in drie dimensies in kaart brengen. Een snelle processor – de Tegra X2 van Nvidia – zorgt ervoor dat al die data in realtime wordt verwerkt zodat de drone zelfstandig de lastigste trajecten kan vliegen.

De Skydio 2 is daarmee een waardige opvolger van de Skydio R1, die ook al in staat was om zelfstandig te vliegen, maar daarvoor in totaal 13 camera’s nodig had. Mede door het forse prijskaartje van 2.000 dollar sloeg de R1 nooit echt op grote schaal aan, iets waar de Skydio 2 met zijn sterk gereduceerde prijskaartje en verbeterde autonomie wel eens verandering in zou kunnen brengen.

Indrukwekkende specs

Qua specs liegt de Skydio 2 er niet om. Met een relatief compact formaat (223 x 273 x 74 mm, maar niet inklapbaar) en een gewicht van 775 gram is de Skydio 2 handzaam te noemen. Het geheel past zeker in een backpack. De topsnelheid is een kleine 60 km/uur. De vliegtijd bedraagt tot 23 minuten op een acculading. De drone wordt bediend met een smartphone app, beacon of traditionele controller.

De camera voor het maken van de droneshots bevat een Sony 1/2.3” 12.3MP CMOS sensor met een vast diafragma van f/2.8. Filmen kan in 4K tot 60 frames per seconde of in 1080p HD tot 120 fps. De sensordata wordt verwerkt door een Qualcomm QCS605 image signal processor. Die biedt ook ondersteuning voor HDR, voor extra dynamisch bereik. De beelden worden opgeslagen op een microSD kaartje.

Het brein van de drone bestaat uit een Nvidia Tegra X2 system on a chip. Deze wordt van input over de omgeving voorzien door zes Sony 1/3” 4K CMOS camera’s met elk een beeldhoek van 200 graden. Gezamenlijk vormen deze 6 camera’s samen met de processor het Autonomy System. Dankzij negen maatwerk machine learning-algoritmes verwerkt de drone maar liefst een miljoen 3D punten tegelijkertijd. Daardoor kan de drone meerdere onderwerpen volgen en ondertussen straatlantaarns, boomtakken, muren en andere obstakels in alle richtingen ontwijken. De drone is zelfs in staat om windstoten te compenseren.

Cinematic capture

Standaard biedt de drone flink wat automatische vlieg- en filmfuncties. Skydio noemt dat Cinematic Capture. Het gaat om Motion Track (meebewegen met het onderwerp) en Fixed Track (relatief aan de oriëntatie van de drone), een aantal One Shots (dronie, rocket, boomerang en vortex) en Cable cam (single pass, looping of track). De AI herkent zowel personen als voertuigen. Er kunnen gelijktijdig maximaal 10 onderwerpen worden herkend.

De makers zijn zelfs dusdanig overtuigd van de kwaliteiten van de drone dat iedere Skydio 2 die toch crasht onder garantie vervangen zal worden, mits gebruikers zich hielden aan de Safe Flight regels op het moment dat de drone ergens tegenaan vloog.

Bediening

Standaard wordt de drone geleverd zonder controller. Dat wil zeggen dat je de drone middels een smartphone app bedient. Maar dat betekent niet dat je met je vingers hoeft te priegelen om virtuele joysticks op een klein scherm te bedienen: denk meer aan het aanwijzen van het onderwerp dat gevolgd moet worden door de drone en het toestel doet de rest. Het bereik is in dit geval maximaal 200 meter, onder gunstige condities.

Voor wie liever een traditionele controller in handen heeft, die optie komt er ook. Skydio heeft de Anafi-controller van Parrot als uitgangspunt genomen en er hun eigen elektronica in verwerkt. De besturing is wel anders dan je gewend bent: je kunt bijvoorbeeld vol gas op een paar bomen afsturen, de drone zal zelfstandig de beste vliegroute kiezen en derhalve kun je een stuk minder gestresst lastige trajecten afleggen. Bovendien heb je met de controller een veel groter bereik, tot 3,5 km.

Een leuke tussenvorm tussen app en controller is de Beacon. Dit is een soort pointer waarmee je alleen maar hoeft te wijzen naar de locatie waar de drone heen moet vliegen. De drone doet de rest. Ook kun je eenvoudig van vliegprogramma wisselen. Dankzij een ingebouwde GPS kan de Beacon ook gebruikt worden om de drone achter je aan te laten vliegen op momenten dat de drone je niet kan waarnemen (bijvoorbeeld onder een bladerdek). Het bereik van de Beacon is maximaal 1,5 km.

De optionele controller (links) en Beacon

Ook voor professionals

Volgens Skydio kunnen ook professionele gebruikers profiteren van de innovaties in de drone. De Skydio 2 wordt zelfs letterlijk gepositioneerd als alternatief voor de systemen van DJI. Hierover schrijft het bedrijf het volgende: “We zijn verheugd om te zien wat klanten doen met Skydio 2 en we zijn ook verheugd om te zien wat het kan doen voor de drone-industrie. We hebben veel respect voor DJI en de producten die ze maken, maar de industrie als geheel is niet gezond. [..] We willen drones maken die autonoom de gegevens kunnen verzamelen die nodig zijn om onze infrastructuur te beschermen, zonder de constante aandacht van een piloot. En we willen de mythe ontkrachten dat een Amerikaans bedrijf geen superieure drone kan bouwen.”

Het bedrijf voegt de daad bij het woord door meteen al een samenwerking met DroneDeploy aan te kondigen. De Skydio 2 kan daardoor ook gebruikt worden om data in te winnen ten behoeve van mapping applicaties. Ook hierbij komt de autonomie van de drone goed van pas: het toestel kan ook in de meest complexe omgevingen ingezet worden en zelfstandig een route uitstippelen.

Prijs en beschikbaarheid

Momenteel is het mogelijk om voor 100 dollar een reservering te plaatsen op de website van Skydio (helaas alleen nog mogelijk voor inwoners van de VS en Canada). In november komt de Skydio 2 op de markt. Wie een controller of Beacon wil hebben, betaalt naast de 999 dollar die de drone moet gaan kosten nog eens 150 dollar extra.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Skydio 2: zelfvliegende action cam met serieuze aspiraties

  • Is er meer bekend over een importeur want dit is de drone die ik zoek om mooie video,s te maken van gravelrides

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier