Nieuws

UPS start ‘drone airline’ voor goederenvervoer in VS

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft UPS toestemming gegeven om drones in te zetten voor het door de lucht vervoeren van pakketten. Daartoe heeft het bedrijfsonderdeel UPS Flight Forward een zogenaamde Part 135 Standard ontheffing gekregen. Effectief is UPS daarmee de eerste ‘drone airline’ voor goederenvervoer in de VS begonnen. De drone delivery-technologie is afkomstig van Matternet.

Eerst medische transporten

Dankzij de ontheffing kan UPS net zoveel drones gaan inzetten als het bedrijf zelf wil. Ook mag het bedrijf vliegen met drones die met pakket en al meer wegen dan 25 kg. Daarnaast voorziet de ontheffing in vluchten buiten het zicht van de operator (BVLOS) en nachtvluchten.

Met de ontheffing wil UPS eerst haar dienstverlening op het gebied van medische transporten gaan uitbouwen. Zo gaan de delivery drones met bloedmonsters rondvliegen boven diverse medische campussen. In een later stadium moeten de bezorgdrones ook andersoortige ladingen gaan vervoeren.

Samenwerking met Matternet

Voor het uitvoeren van de dronevluchten maakt UPS gebruik van het Matternet M2 drone logistics system. Deze drones zijn in staat om pakketjes tot maximaal 2,5 kg over een afstand van maximaal 20 km te vervoeren. Uit langdurige testen met dit systeem bleek dat de betrouwbaarheid en veiligheid van een dusdanig niveau zijn dat de FAA de Part 135 Standard ontheffing kon afgeven.

Met het oog op de toekomstige uitrol van drone delivery gaat UPS onder andere een centraal controlecentrum bouwen. Ook wil het bedrijf grondgebaseerde detect-and-avoid systemen gaan installeren om de veiligheid van de dronevluchten te garanderen. Tevens wil UPS een samenwerking aangaan met andere leveranciers van delivery drones.

UPS gaat aanvankelijk vliegen met de Matternet M2 drone.

Meest uitgebreide certificatie

UPS is het eerste bedrijf in de VS met de meest uitgebreide Part 135 Standard certificatie. Andere vormen zijn 135 Single Pilot, 135 Single Pilot in Command en 135 Basic, welke minder mogelijkheden bieden. Ook Amazon, Fedex en Wing (onderdeel van Google-moederbedrijf Alphabet) zijn in de race om de felbegeerde status van Part 135 Standard ‘drone airliner’ te verkrijgen.

De drones van Matternet worden ook in Zwitserland gebruikt voor het vervoeren van bloedstalen. Daar werd een proefproject met Swiss Post echter tijdelijk stopgezet nadat een Matternet M2 drone op een paar meter afstand van spelende kinderen crashte.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier