ProProductnieuws

Freefly Systems introduceert high-end drone voor filmmakers: de Alta X

Goed nieuws voor filmmakers die de hoogste eisen stellen aan hun aerial shots. Het Amerikaanse bedrijf Freefly Systems heeft namelijk een nieuwe high-end quadcopter gelanceerd die een flinke payloadcapaciteit combineert met een lange vliegtijd, snel gebruiksklaar te maken is en dankzij een nieuw propellerontwerp weinig last heeft van vibraties. Het nieuwe toestel heeft de naam Alta X gekregen.

ActiveBlade

Goedkoop is de Alta X met zijn prijskaartje van zestienduizend dollar niet te noemen. En dat is nog zonder gimbal, camera en lenzen. We hebben het dan ook niet over een drone voor de gemiddelde prosumer, maar over een topsysteem voor professionele cinematografen en documentairemakers.

De Alta X is uitgerust met vier motoren en propellers. Dankzij het nieuwe ActiveBlade propellermechanisme claimt Freefly Systems dat de hoeveelheid vibraties met een factor 5 gereduceerd zijn, wat de beeldkwaliteit ten goede komt. Dankzij een nieuw inklapmechanisme is de drone binnen slechts een paar minuten gebruiksklaar te maken.

De nieuwe ActiveBlade propellerophanging zorgt voor een flinke afname van vibraties

Payloadopties

Opmerkelijk is dat de gimbal met camera zowel onder als boven de body gemonteerd kan worden. Dat brengt extra creatieve mogelijkheden met zich mee: op deze manier kunnen er ook aerials gemaakt worden waarbij de camera naar boven is gericht. Uiteraard kan de drone uitgerust worden met de MōVI Carbon stabilizer van Freefly Systems, maar ook andere gimbalopties zijn mogelijk. Dankzij een quick release-systeem kunnen payloads snel gewisseld worden.

De drone kan maximaal 15 kg aan nuttige payload met zich meetorsen. In dat geval is de maximale vliegtijd zo’n 10 minuten. Bij een payload van 10 kg wordt dat 20 minuten. Wie een nog lichtere gimbal en camera monteert kan vliegtijden tot wel 40 minuten halen. De topsnelheid van het systeem is maar liefst 130 km/uur.

De Alta X kan eenvoudig in- en uitgeklapt worden

Veelzijdig

Het brein van de drone wordt gevormd door een maatwerk PX4 flight controller. Deze biedt ondersteuning voor manual, altitude, position, mission, loiter, orbit, en return flight modi. Het systeem ondersteunt maar liefst 4 satellietsystemen voor de positionering: GPS, Glonass, Beidou en Galileo.

Alhoewel Freefly Systems zich voornamelijk op de filmindustrie richt, kan de drone ook prima gebruikt worden om payloads zoals een lidar laserscanner de lucht in te krijgen. Ook voor dergelijke toepassingen zijn de lange vliegtijd en mogelijkheid om de payload bovenop de drone te monteren belangrijke voordelen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier