Brits bedrijf presenteert verrijdbaar vangnetkanon tegen ongewenste drones

Het Britse bedrijf OpenWorks Engineering heeft een bijzondere oplossing bedacht in de strijd tegen ongewenste drones. De SkyWall Auto Response bestaat uit een verrijdbaar kanon dat vangnetten op ongewenste drones kan afschieten. Het systeem is eenvoudig te verplaatsen en snel gebruiksklaar te maken. Na jaren van ontwikkeling wordt het systeem nu commercieel uitgerold.

Mobiele installatie

Het idee om vangnetten te gebruik om drones te vangen is niet nieuw. Probleem is alleen: hoe kom je dicht genoeg in de buurt van een drone om deze effectief uit de lucht te halen? Je kunt natuurlijk een vangnetinstallatie op een andere drone bevestigen, maar die moet dan wel snel genoeg in de buurt geraken. Een andere oplossing is om het vangnet vanaf een mobiele installatie op de ‘rogue drone’ af te schieten.

Al in 2016 kwam OpenWorks Engineering op het idee om een vangnetkanon op een auto te bevestigen. Na jaren van ontwikkeling en testen is het systeem dan eindelijk klaar om commercieel ingezet te worden. Zodra een drone wordt gedetecteerd kan het voertuig eventueel nog snel worden verplaatst alvorens een projectiel met daarin een opgerold vangnet met grote snelheid op de drone wordt afgevuurd. Onderweg spreidt het vangnet zich uit om zodoende de drone te kunnen opvangen, waarna het geheel naar beneden stort.

Natuurlijk heeft het systeem zo zijn beperkingen. Zo kost het verplaatsen van de auto om het systeem dichterbij de gedetecteerde drone te brengen kostbare tijd. Bovendien kan het kanon steeds maar één net afschieten. Tegen een aanval met meerdere drones tegelijkertijd is het systeem waarschijnlijk niet opgewassen.

Anti drone-bazooka

Maar wellicht dat andere counter drone-oplossingen uit de stal van OpenWorks uitkomst bieden. Het bedrijf verkoopt namelijk ook vangnetkanonnen die als een bazooka op de schouder genomen kunnen worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Brits bedrijf presenteert verrijdbaar vangnetkanon tegen ongewenste drones

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier