Wetenschappers tonen hoe drone met nagelpistool een dak kan repareren
Een team van onderzoekers verbonden aan de University of Michigan hebben een drone ontwikkeld die met behulp van een nagelpistool dakreparaties uit kan voeren. Tijdens een demonstratie werden een paar zogenaamde shingles (flexibele daktegels) succesvol op een houten frame genageld. Een volgende versie van de drone krijgt elektriciteit en perslucht aangevoerd via een kabel.
Vliegende robot
Hoofdonderzoeker Ella Atkins kwam op het idee voor de spijkerende drone nadat ze zelf een keer een dakreparatie moest uitvoeren. Het vastnagelen van flexibele dakpannen zou ook door een vliegende robot gedaan kunnen worden, dacht ze.
Samen met een paar collega’s monteerde ze een spijkerpistool op een octocopter. Een volgsysteem op de grond volgt de bewegingen van de drone en geeft zeer precieze stuurcommando’s door. Zodra het nagelpistool op de juiste plek is beland, schiet deze een nagel af.
Aangezien het spijkerpistool alleen vuurt als er direct contact is met de ondergrond hoeft men niet te vrezen dat de drone per ongeluk in de open lucht spijkers afvuurt. Last van de terugslag van het pistool heeft de drone niet: volgens Atkins is er wel sprake van enige terugslag, maar die duurt maar kort en de drone is zwaar genoeg om niet van zijn plek te komen.
Stroom en perslucht via kabel
Alhoewel de test succesvol verliep zullen drones niet snel het werk van dakdekkers overnemen, denkt Atkins. “De drones hebben nog veel menselijke ondersteuning nodig, als het gaat om het gereed maken van de systemen en de materialen.”
Toch ziet het team mogelijkheden op lange termijn. Zeker als de drone de elektriciteit voor het vliegen en perslucht voor het nietpistool krijgt toegevoerd middels een kabel (tethered drone) zijn er veel commerciële toepassingen denkbaar.
‘Hele prestatie’
Volgens collega-onderzoeker Steve Wright van de University of the West of England is het een hele prestatie wat Atkins en haar team voor elkaar hebben gekregen. “Het is best moeilijk om een drone heel stil te laten hangen en ondertussen ergens tegenaan gedrukt te houden.”
(bron: New Scientist. Coverfoto: Matthew Romano, Michigan Robotics, University of Michigan)