Nieuws

Amerikaans bedrijf verkrijgt patent op kabeldrone-conversiesysteem

De US Patent and Trade Mark Office (USPTO) heeft een patentaanvraag gehonoreerd waarin een systeem wordt beschreven waarmee gewone drones kunnen worden omgebouwd tot kabeldrones. Het patent werd aangevraagd door Drone Aviation Holding Corp. Mogelijk heeft de patenttoekenning grote gevolgen voor huidige leveranciers van tethered drone-oplossingen.

Strekking van het patent

In het patent met als titel ‘System for Converting a Safeguarded Free Flight Onboard Battery-Powered Drone to a Ground-Powered Tethered Drone’ wordt beschreven hoe een batterij-aangedreven drone veranderd kan worden in een kabeldrone waarbij de elektrische energie wordt aangevoerd vanaf het grondstation.

Het systeem maakt zeer langdurige vluchten mogelijk. Bovendien zorgt de kabelverbinding ervoor dat de drone onmogelijk weg kan vliegen (‘fly away’). Drone Aviation-ceo is verheugd met de patenttoekenning: “Met onze gepatenteerde technologie hopen we een brede range aan drone-toepassingen mogelijk te maken, variërend van commerciële oplossingen tot systemen voor first responders en politiediensten.”

Gevolgen

Mogelijk heeft de patenttoekenning flinke gevolgen voor andere bedrijven die conversiekits aanbieden waarmee gewone drones kunnen worden omgebouwd naar kabeldrones, waaronder PowerLine en het Franse Elistair. Ook hun systemen maken gebruik van een module die in de plaats van een gewone batterij wordt bevestigd. De module zet de paar honderd volt die aangevoerd wordt vanaf de grond om in een voor de drone geschikte werkspanning.

Met het patent in de hand kan Drone Aviation mogelijk eisen dat andere bedrijven geen gebruik meer maken van de technologie, of een licentievergoeding gaan betalen aan het Amerikaanse bedrijf. Naar verwachting wordt het patent eind van dit jaar definitief gemaakt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier