Markt

Investeerders steken $1,3 miljoen in applicatie die drone snel naar calamiteit dirigeert

Het Amerikaanse bedrijf Paladin Drones heeft via een investeringsronde een bedrag van 1,3 miljoen dollar opgehaald voor de ontwikkeling van een applicatie die drones na een noodoproep snel naar de plaats des onheils kan dirigeren. Het idee is dat de drone alvast de situatie kan verkennen voordat hulpverleners ter plaatse komen.

Als elke seconde telt

In het geval van een brand of andere calamiteit is de eerste taak van hulpverleners die op locatie aankomen het in kaart brengen van de situatie. Dat snoept kostbare tijd op, zeker als er mensen in direct levensgevaar verkeren.

Daar moet de software van Paladin Drones verandering in brengen. Het idee voor de applicatie kwam voort uit een nare ervaring uit eigen kring, vertelt oprichter Divyaditya Shrivastava. “Het huis van een vriend van ons vloog tijdens hun vakantie in brand. Buren die in paniek de hulpdiensten hadden gealarmeerd gaven in alle consternatie per ongeluk de verkeerde locatie door. Daardoor moest de brandweer eerst nog op zoek gaan naar de daadwerkelijke plek van de brand. Uiteindelijk kon het huis daardoor niet meer gered worden.”

Shrivastava, zelf recreatief dronepiloot, realiseerde zich dat drones in dergelijke situaties een belangrijke taak kunnen vervullen, door alvast op onderzoek uit te gaan en naar de opgegeven plek te vliegen. Daar kunnen dan beelden opgenomen worden die live worden doorgestuurd naar de alarmcentrale en naar hulpverleners die onderweg zijn.

Prototype

Het bedrijf heeft inmiddels een prototype van de software ontwikkeld. Die werkt in combinatie met DJI drones. Maar om de applicatie daadwerkelijk in gebruik te kunnen nemen zal er ook samengewerkt moeten worden met lokale en nationale overheden. Mede daarvoor is de investering bedoeld.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier