Onderzoek

Russische broers ontwikkelen oplaadstation voor airborne drones

Een ‘tankstation voor drones’, waar drones zonder eerst te moeten landen bijgeladen kunnen worden: dat is de toekomstdroom van de gebroeders Plekhanov. Vanuit hun bedrijf Global Energy Transmission (GET) werkt het duo aan een prototype van een draadloos oplaadstation. Het wachten is op goedkeuring om het systeem op de markt te gaan brengen.

Power bubble

Normaal gesproken moet je als dronevlieger uit de buurt blijven van hoogspanningslijnen. Maar het systeem waar de in Rusland geboren Leonid en Sergey Plekhanov aan werken vereist juist dat je met de drone dicht in de buurt van de kabels gaat vliegen die deel uitmaken van het oplaadsysteem: alleen dan kan de elektrische energie worden overgedragen.

Het systeem creëert een ‘power bubble’ waarin de drone moet vliegen om opgeladen te worden. Via antennes wordt een krachtig magneetveld opgewekt. Zodra de drone binnen bereik van het veld komt, start het laadproces. “We kunnen een grote hoeveelheid energie overdragen. Binnen 6 minuten is de accu weer vol. Dat vraagt wel om accu’s die snel opgeladen kunnen worden. De efficiëntie is zo’n 80%. Om één drone op te laden vraagt het systeem een piekvermogen van 15 kW.”

Tijdens het laadproces doen mensen er verstandig aan om niet nabij het middelpunt van het laadstation te komen, vanwege de sterke magneetvelden. Maar volgens de broers is er buiten het laadstation beslist geen gevaar en blijven de magneetvelden onder de maximale waarden die de World Health Organisation adviseert.

Van droom tot prototype

Het was altijd een grote droom van de twee broers om iets te doen met elektriciteit en het draadloos overbrengen van energie. “Uiteindelijk besloten we om zelf een product te gaan ontwikkelen en in 2014 gingen we van start, nog zonder een concreet idee van wat we wilden gaan maken. Vanuit een eerste prototype is dit systeem ontstaan”, vertelt Leonid Plekhanov in de Irish Times.

Het uiteindelijke product is een draadloos oplaadstation voor drones. Plekhanov: “Op de korte termijn voorzien we vooral toepassingen op het gebied van drones die inspecties uitvoeren. Uiteindelijk denken we dat vooral bezorgdrones baat gaan hebben wij onze technologie. Zonder tussentijds op te laden kun je immers maar beperkte gebieden bedienen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier