Nieuws

Drones van DJI stijgen niet meer op nabij Nederlandse gevangenissen

Dronemaker DJI heeft maatregelen getroffen waardoor hun drones niet meer kunnen opstijgen in de buurt van detentiecentra in Nederland. Op die manier moet worden voorkomen dat drones worden ingezet voor het droppen van smokkelwaar. De Dienst Justitiële Inrichtingen verwelkomt de maatregel, maar zegt te blijven investeren in andere anti-drone technologieën.

Nieuwe geozones

Het systeem dat ervoor moet zorgen dat drones niet meer boven gevangenissen kunnen vliegen heet geofencing. Al sinds een paar jaar zorgt DJI er middels deze techniek voor dat drones niet pal naast grote vliegvelden kunnen opstijgen. Door de database uit te breiden met nieuwe geozones kan DJI ervoor zorgen dat drones ook niet meer in de nabijheid van andere gevoelige infrastructuur kunnen komen. Het systeem werkt op basis van GPS, waarvan drones afhankelijk zijn voor hun positiebepaling.

Dronegebruikers die hun DJI GO 4-app updaten met de meest recente geozones krijgen de nieuwe no-fly zones automatisch binnen. Op DJI’s geo-map is te zien dat onder andere de Penitentiaire Inrichting Haaglanden locatie Scheveningen, het Justitieel Complex Zaanstad en P.I. Vught nu zijn aangemerkt als no-fly zone.

Andere maatregelen

Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen bevestigt de noodzaak van de maatregel tegenover De Gelderlander. “Regelmatig worden drones gesignaleerd in de buurt van onze inrichtingen. Een enkele keer hebben we ook gezien dat smokkelwaar met een drone is gedropt. In die gevallen heeft het personeel hier alert op gereageerd zodat de smokkelwaar niet onder de gevangenen verspreid kon worden.”

Dienst Justitiële Inrichtingen neemt ook andere anti-drone maatregelen. “Niet alle drones zijn van DJI. Daarom nemen wij zelf ook maatregelen om drones te detecteren en tegen te houden. Over wat voor maatregelen dit zijn, doen wij geen verdere mededelingen.”

Autorisatiecode

Naast detentiecentra zijn ook locaties zoals De Kuip, Vliegveld Deelen, GelreDome en diverse militaire kazernes toegevoegd aan het geofencing-systeem van DJI. In deze gevallen kunnen gebruikers die toestemming hebben om hier te vliegen een autorisatiecode aanvragen bij DJI. Nadat deze code wordt ingevoerd in de app kan er alsnog gevlogen worden.

Het geofencingsysteem van DJI is niet 100% waterdicht, geeft ook DJI toe. “Voor de gemiddelde dronegebruiker is het onmogelijk om het systeem te omzeilen. Het systeem is hier robuust genoeg voor. Uiteindelijk zullen echte ‘wizzkids’ altijd een manier vinden om het systeem te omzeilen. Maar dat geldt voor alle software”, aldus Christian Struwe van DJI in De Gelderlander.

Zonering

Met het toevoegen van detentiecentra en andere gevoelige locaties neemt DJI een voorschot op de invoering van het zogenaamde zoneringsysteem dat deel uit gaat maken van de aankomende Europese regelgeving. Dronefabrikanten worden op een goed moment verplicht om misbruik van hun apparatuur te voorkomen door bepaalde gebieden in te stellen als no-fly zone.

De discussie over welke gebieden in Nederland aangemerkt zullen gaan worden als no-fly zone of als gebied waar alleen geautoriseerde dronepiloten mogen vliegen moet nog van start gaan. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat neemt hierin het voortouw. Onduidelijk is nog welke stakeholders er allemaal uitgenodigd gaan worden. Veel dronepiloten vrezen dat Nederland één grote lappendeken van no-fly zones gaat worden, waarbij ook Natura 2000-gebieden, waterwingebieden en andere natuurgebieden op slot gaan voor drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier