Nieuws

Verenigd Koninkrijk voert registratieplicht voor drones in

Vanaf 30 november 2019 moeten in het Verenigd Koninkrijk alle drones die meer wegen dan 250 gram verplicht geregistreerd worden. Ook moeten dronevliegers verplicht een online theoriecursus doorlopen. De registratieverplichting en opleidingseis zijn het gevolg van nieuwe wetgeving die ervoor moet zorgen dat handhavers meer grip krijgen op de dronesector.

Registratie en examen

Het nieuwe droneregister is vanaf 5 november toegankelijk en wordt beheerd door de Britse luchtvaartautoriteit UK CAA. Alle drones die meer wegen dan 250 gram moeten geregistreerd worden, onafhankelijk van de vraag of er recreatief of professioneel mee gevlogen wordt. Na registratie ontvangt men een operator ID, welke zichtbaar op de drone(s) aangebracht moet worden. De kosten voor registratie bedragen £9 per drone per jaar.

Het examen bestaat uit 20 multiple choice vragen, waarvan er minimaal 16 goed beantwoord moeten worden. De test kan steeds opnieuw gedaan worden. Het examen moet om de drie jaar verplicht opnieuw doorlopen worden. Na het doorlopen van de kennistest ontvangt men een flyer ID, die men desgevraagd aan handhavers moet kunnen tonen. Het doorlopen van de online theoriecursus en het bijbehorende examen is gratis.

Huidige bezitters van een Brits dronebrevet hoeven niet deel te nemen aan de online kennistraining, maar moeten wel hun drones registreren. De kennistest is ook niet verplicht voor gebruikers van drones die minder wegen dan 250 gram. Daarnaast hoeven leden van modelvliegclubs zich niet als operator te registreren bij de CAA. Voor drones die meer wegen dan 20 kg gelden er andere regels.

Voorschot op EU regelgeving

Met de verplichte droneregistratie en online kennistest neemt het VK een voorschot op de invoering van de Europese droneregelgeving, die ook voorziet in een registratieverplichting en kennistest. De EU regelgeving wordt 1 juli 2020 ingevoerd in alle Europese lidstaten.

Onduidelijk is nog of buitenlandse dronevliegers (zoals toeristen die op vakantie gaan in het Verenigd Koninkrijk en hun drone willen meenemen) ook hun drone kunnen registreren in het nieuwe systeem en zich kunnen opgeven voor de online kennistest. In principe moet de droneregistratie in verschillende EU lidstaten uitwisselbaar zijn, maar mogelijk dat de Brexit hier roet in het eten gooit. Volgens UK CAA is de Britse registratie in ieder geval niet geldig buiten het VK.

Het register is vanaf 5 november bereikbaar via register-drones.caa.co.uk.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Verenigd Koninkrijk voert registratieplicht voor drones in

    • Avatar foto Wiebe de Jager

      Dat klopt, het systeem komt pas vanaf 5 november online, zoals al vermeld wordt in het artikel.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier