Pro

Testcentrum voor maritieme drones geopend in Den Helder

De Noordzee wordt steeds intensiever gebruikt door onder andere de aanleg van windparken, duurzame energieopwekking op zee en drukker scheepvaartverkeer. Meer toezicht is daarbij noodzakelijk. Hiervoor zijn maritieme drones een oplossing. Om die reden is in Den Helder het cluster Maritime Drone Initiative Noord-Holland (MDI) opgericht. Het initiatief wordt ondersteund door het regionale stimuleringsprogramma ‘De Kop Werkt!’.

Drones voor extreme omstandigheden

De sterke vertegenwoordiging in Den Helder van maritieme, mariene en offshore (energie) bedrijven, de aanwezigheid van de Koninklijke Marine en de Kustwacht met haar toezichthoudende taak op de Noordzee, vormen omstandigheden om hier een ‘vliegende start’ te maken rond maritieme drones.

Drones hebben een grote potentie in het maritieme domein. Het gaat vooral om kleine, lichte systemen die flexibel zijn in te zetten op vaartuigen of constructies op zee. De drones in de huidige markt zijn niet geschikt voor gebruik onder extreme omstandigheden op zee, in de zoute omgeving en voor dataverzameling. In het MDI worden maritieme drones ontwikkeld die wél aan deze eisen voldoen. Voor partijen als de Koninklijke Marine, Kustwacht Nederland en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zijn deze specialistische drones met extreem lange vliegduur zeer belangrijk.

Kans voor Nederlandse dronebedrijven

Nederlandse dronebedrijven krijgen dankzij dit initiatief de kans hun drones door te ontwikkelen. Het MDI heeft vliegveld Den Helder Airport als thuisbasis. In en rond deze locatie is het mogelijk om testen en vluchten uit te voeren en marktdemonstraties te geven. Met het Mobile Field Lab dat vanaf begin november operationeel is, kunnen vluchtresultaten worden vastgelegd vanaf elke zee- of landlocatie in de regio. Het lab bestaat uit twee containers; één ingericht voor instructie- en briefingsessies, de andere als werkruimte.

Door start- en scale-ups aan te trekken voor het MDI, draagt het bij aan de ambitie om meer mensen in de Noordkop te laten werken, wonen en ondernemen. Bovendien vervult het de behoefte om meer arbeidsplaatsen te creëren op het gebied van kennis en technologie, waar jongere generaties zich toe aangetrokken voelen.

Wethouder Kees Visser van gemeente Den Helder: “Als Den Helder en regio hebben we al jaren de ambitie om hier een dronecentrum te vestigen. Het is een logische plek, gezien de ligging van onze stad. We zijn dan ook blij dat het MDI nu wordt gelanceerd. Het is daarbij mooi dat partijen als de Koninklijke Marine en de Kustwacht bij het initiatief zijn betrokken. Deze ontwikkeling geeft weer een extra toekomstperspectief aan onze (lucht)havens.”

Samenwerkingspartners

De eerste partners van MDI zijn het Maritieme Drone Team van de Koninklijke Marine, Kustwacht en KNRM, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, het Nederlands Instituut voor Zee Onderzoek en CHC Helicopters. Den Helder Airport, Texel Airport en Vliegveld Middenmeer sluiten zich ook aan.

Thijs Pennink, directeur Ontwikkelingsbedrijf NHN: “De ontwikkelingen op de Noordzee zorgen voor nieuwe bedrijvigheid. Denk bijvoorbeeld aan inspectie en onderhoud van windparken of het vervoer van goederen en materialen naar schepen. Met het MDI kunnen we als regio hoogwaardige technologische bedrijven aantrekken en tegelijk een boost geven aan technologische innovaties rondom drones. En dit is iets waar onze regio sterk behoefte aan heeft. Een win-win situatie dus.”

(bron: persbericht. Foto’s: MDI)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Testcentrum voor maritieme drones geopend in Den Helder

  • Youri van Helden

    Goed om te zien dat zulke eensgezinde organisaties bij elkaar komen om hun expertise te bundelen. In de tekst lees ik dat de drones op de huidige markt niet geschikt zouden zijn voor gebruik in extreme omstandigheden. Dit is natuurlijk niet waar, de afgebeelde drone is zelfs een Acecore Neo welke al 5 jaar op de markt is en vanaf de introductie al tegen deze controversie in gaat.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier