Video

Kijken: dronebeelden van Twentse zonneauto tijdens World Solar Challenge

Van 13 tot 20 oktober vond in Australië de 15e editie van de Bridgestone World Solar Challenge plaats. Tientallen zonneauto’s van universiteiten van over de hele wereld reden ruim 3.000 km door de Outback, aangedreven door niets anders dan zonne-energie. Maar liefst vier Nederlandse teams deden mee, waaronder Solar Team Twente. Dronewatch verzorgde de droneshots van de race, die voor het Twentse team echter dramatisch afliep.

Dwars door de Outback

Het doel van de Bridgestone World Solar Challenge is om studenten van over de hele wereld te motiveren om met behulp van de modernste technologieën en inzichten een zonneauto te bouwen die zo snel mogelijk de lange rit van Darwin naar Adelaide kan maken. Er zijn twee klassementen: de Challenger Class, waarbij het gaat om snelheid, en de Cruiser Class, voor multifunctionele auto’s die meerdere inzittenden kunnen vervoeren.

Nederland was met vier teams goed vertegenwoordigd: naast de teams van de universiteiten van Twente, Delft en Eindhoven deed deze keer voor het eerst een team mee van de Rijksuniversiteit Groningen. Dronewatch werd door Solar Team Twente gevraagd om net als in 2017 de droneshots te verzorgen van het Twentse racekonvooi, mede mogelijk gemaakt door Koninklijke NLR. Onderstaande compilatie bevat een aantal droneshots die we tijdens de race maakten.

Mavic 2 Zoom

We kozen ervoor om de opnamen te maken met de Mavic 2 Zoom van DJI. Deze drone is snel gebruiksklaar te maken, iets wat essentieel is in de hectiek van de race. Het videoteam heeft immers maar weinig mogelijkheden om het konvooi met de zonneauto in te halen en moet steeds binnen zeer korte tijd gereed staan om shots te maken en weer in te stappen. Het voordeel van de zoomfunctie is dat de auto goed in beeld kan worden gebracht terwijl er toch op veilige afstand van de weg wordt gevlogen.

Omdat de zonneauto flinke snelheden kan bereiken werd een deel van de opnamen gemaakt in de Sport Mode van de drone. Om de auto daarbij goed in beeld te houden werd gebruik gemaakt van een weinig bekende functie van de Mavic 2, waarbij de camera onafhankelijk van de drone bestuurd kan worden. Normaal gesproken is daar een tweede operator voor nodig, maar dit kon nu door één persoon gedaan worden.

Dramatisch einde

Helaas liep de race voor Solar Team Twente niet bepaald goed af. Op de derde racedag stak een zandstorm op die de nodige problemen met zich meebracht voor het team. Net na de start op dag 4 werd de zonneauto RED E zelfs compleet van de weg geblazen, waardoor het team moest besluiten om de race te staken. Daardoor kwam het team van TU Delft op kop te liggen, maar de Nuna zonneauto vloog een paar honderd kilometer voor de finish in brand. De teams van de TU/e en Groningen konden wel succesvol finishen.

Van de voor de Twentenaren dramatisch verlopen race werd onderstaande korte aftermovie gemaakt. Deze geeft een goede indruk van de extreme omstandigheden waar het team mee geconfronteerd werd. In januari 2020 volgt een langere film over de verrichtingen van Solar Team Twente in Australië.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier