Innovatieprogramma Smart Patrol van Rijkswaterstaat bekroond met Computable Award

De innovatieve inzet van drones door Rijkswaterstaat onder de vlag van het Smart Patrol-programma is bekroond met de Computable Award 2019 in de categorie Digitale Transformatie. Tijdens een feestelijke ceremonie die op 29 oktober plaatsvond in het Beatrix Theater in Utrecht nam Nancy Scheijven van Rijkswaterstaat de prijs in ontvangst.

Innovatieve dronetoepassingen

Al enige tijd experimenteert Rijkswaterstaat op zeer uiteenlopende manieren met drones. Van bruginspecties en verkeersmonitoring tot incidentmanagement op en rond het water: keer op keer blijkt de inzet van drones van toegevoegde waarde om informatie te vergaren en een beter overzicht te verkrijgen.

Binnen Rijkswaterstaat wordt er ook werk gemaakt van toekomstige dronetoepassingen, waarvoor bijvoorbeeld autonoom vliegende drones of vluchten buiten het zicht (BVLOS) vereist zijn. Experimenten op dat vlak worden uitgevoerd onder de noemer Smart Patrol.

Het innovatieprogramma werd begin juli genomineerd voor de Computable Awards, een jaarlijkse prijsuitreiking op het gebied van digitalisering en ICT. Tijdens de uitreiking werd de Award voor Digitale Transformatie van het Jaar overhandigd aan Directeur Scheepvaartverkeer- en Watermanagement en CEO Drones, Nancy Scheijven.

‘Hartstikke trots’

Scheijven is naar eigen zeggen ‘hartstikke trots’ op de Award. “Trots op de mensen die dit mogelijk maken en dan heb ik het over de drone piloten, de mensen van de ondersteuning, zowel de ICT en de middelen waaronder de draaiboeken en het hele oefen- en opleidingsprogramma, onze externe leveranciers die ons trouw overal bij helpen en niet te vergeten het programmateam van Smart Patrol.”

We hebben William Vermeulen, programmamanager van Smart Patrol gevraagd hoe het nu verder gaat met Smart Patrol. “Dit is pas het begin. Smart Patrol staat voor meer vernieuwingen in de operatie van Rijkswaterstaat. Blijf alert want we blijven in beeld!”

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!