Nieuws

Duitse VoloDrone kan lading van 200 kg over 40 km afstand transporteren

Het Duitse bedrijf Volocopter ziet voor haar heavy lifter drones niet alleen toepassingen op het gebied van personenvervoer voor zich. Het bedrijf wil zich ook gaan richten op goederentransport, landbouw en andere dienstverlening. Daartoe heeft het bedrijf de VoloDrone gepresenteerd, die een lading van 200 kg over een afstand van 40 km kan vervoeren.

Verschillende toepassingen

Compact is de VoloDrone niet echt te noemen. Het toestel heeft een spanwijdte van een kleine 10 meter en is 2,3 meter hoog. De drone wordt aangedreven door 18 elektromotoren, net zoals de Volocopter die voor personenvervoer bedoeld is. Het toestel kan zowel op afstand bediend worden als zelfstandig een vlucht uitvoeren. Voor de energievoorziening wordt gebruik gemaakt van verwisselbare lithium-ion accu’s.

Dankzij een gestandaardiseerde ophanging kan de VoloDrone overweg met uiteenlopende soorten payloads. Daardoor kan de drone worden ingezet voor verschillende toepassingen. Als voorbeelden noemt Volocopter het transport van grote pakketten naar afgelegen bestemmingen, beschermen van gewassen in de landbouw en het omhoogbrengen van grote onderdelen in de bouw.

Het landingsgestel is breed genoeg om een rechthoekige lading op een europallet te vervoeren. Ook is er voorzien in twee haken waaraan lading opgehangen kan worden.

Vooruitlopen op regelgeving

De VoloDrone werd in samenwerking met een aantal strategische partners ontwikkeld, afkomstig uit diverse industrieën. Inmiddels is er ook al een eerste testvlucht uitgevoerd met de megadrone.

Kan er nu al met de VoloDrone gevlogen worden? Het antwoord is ‘nee’, bijna geen enkel land voorziet in regelgeving voor dit soort heavy lifters. Maar daar komt verandering in. Met de VoloDrone loopt Volocopter vooruit op de introductie van de Europese certified category, die speciaal in het leven is geroepen voor vluchten met cargodrones en personenvervoer. De randvoorwaarden voor operaties in deze categorie worden momenteel nader uitgewerkt door de Europese luchtvaartorganisatie EASA.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier