Met deze drone wil Uber maaltijden gaan bezorgen

Maaltijdbezorger Uber Eats heeft vergevorderde plannen om in de toekomst bestellingen per drone te gaan afleveren in bepaalde regio’s. Afgelopen week presenteerde het bedrijf de drone waarmee dit moet gaan gebeuren. De Uber Eats delivery drone maakt deel uit van het Uber Elevate innovatieprogramma, dat op termijn ook voorziet in personenvervoer door luchttaxi’s.

Diner voor twee

De maaltijdbezorgende drone van Uber werd getoond tijdens het Forbes 30 under 30 congres. Het toestel voorziet in zes motoren en propellers voor de aandrijving. Deze zijn gemonteerd op een vleugelprofiel dat gekanteld kan worden. Op die manier kan de drone verticaal opstijgen en landen. Eenmaal in de lucht verandert de drone in een fixed-wing toestel, zodat er grotere afstanden afgelegd kunnen worden dan met een multirotor mogelijk is.

De drone heeft voldoende capaciteit om een tweepersoonsmaaltijd te kunnen vervoeren. Het toestel zou een retourvlucht van een kleine 20 km kunnen maken. In tegenstelling tot drone delivery-concurrent Wing is Uber niet van plan om de drone de bestelling rechtstreeks bij de klant te laten afleveren. In plaats daarvan legt de drone een deel van het traject af: vanaf het restaurant naar een aantal vaste transitlocaties. Een Uber Eats-koerier pikt de bestelling daar op en bezorgt de maaltijd vervolgens op traditionele wijze bij de klant.

Achter de schermen moet het Uber Elevate Cloud systeem ervoor zorgen dat vliegbewegingen de beschikbaarheid van koeriers exact op elkaar zijn afgestemd. De Elevate Cloud zorgt ook voor de aansturing van de drones. Hetzelfde systeem moet op termijn ook elektrische luchttaxi’s op een veilige manier door het luchtruim gaan begeleiden. Dat bedrijfsonderdeel gaat Uber Air heten.

Zomer 2020

De delivery drones van Uber Eats moeten komende zomer voor het eerst gaan rondvliegen, in San Diego. Voor die tijd voert Uber elders al een serie proefvluchten uit.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier