Dronefotografie

Kijken: bizarre dronefoto’s van USSR radarinstallatie uit de Koude Oorlog

Iedere week lichten we op deze plek mooie of bijzondere dronebeelden uit. Vaak zijn dat video’s, maar deze keer willen we graag een aantal bizarre dronefoto’s met je delen, gemaakt door de Poolse fotograaf Arkadiusz Podniesiński. Op de foto’s is een door laaghangende wolken omgeven radarinstallatie te zien die in de Sovjet-Unie gebouwd werd ten tijde van de Koude Oorlog.

Op zijn website vertelt Podniesiński meer over de bijzondere radarinstallatie en de fotoserie in kwestie:

“De DUGA over-de-horizon radar was één van de belangrijkste elementen van het vroege waarschuwingssysteem tegen een Amerikaanse nucleaire aanval op de Sovjet-Unie. Het complex was duurder om te bouwen dan de nabijgelegen kerncentrale en bestond uit twee enorme sets ontvangstantennes in Tsjernobyl en één transmissie-eenheid – die niet meer bestaat – 60 km verderop in de stad Lübeck. De taak van de radar was om de vlucht van ballistische raketten met kernkoppen te detecteren, die een snelle vergeldingsaanval mogelijk zouden maken voordat de Amerikaanse bommen hun beoogde doel konden bereiken. Het hele complex werd nauwlettend bewaakt en het bestaan ​​ervan werd geheim gehouden.”

“Het kleine stadje Tsjernobyl-2 werd gebouwd om de ongeveer 1.000 werknemers en hun gezinnen te herbergen en beschikte over alle denkbare infrastructuur: een school, kleuterschool, hotel, bioscoop en zelfs een sportveld. Niet bekend is of de radar effectief was of dat deze daadwerkelijk heeft bijgedragen aan de verdediging van het land tijdens de Koude Oorlog. Wel bekend is dat het systeem stopte met werken als gevolg van de straling die vrijkwam bij de ramp in Tsjernobyl, waarna het systeem al snel werd gesloten.

Meer dan 30 jaar later is de antenne nog steeds een van de grootste constructies in zijn soort ter wereld en een waar meesterwerk van de machinebouw. Het torent majestueus uit over het hele gebied en is zichtbaar vanaf een afstand van tientallen kilometers. Toen ik bijna 10 jaar geleden naar de top van DUGA klom, was ik waarschijnlijk de eerste die dit deed sinds de ramp. Op dat moment was het hele complex gesloten en goed bewaakt, dus het was geen gemakkelijke taak.”

“Toen ik 8 jaar geleden de eerste luchtfoto’s van de antenne maakte, moest ik een helikopter gebruiken, een echte Sovjet-Mi-2. Vandaag de dag is een drone voldoende. Ik moest alleen vaak terugkomen voor de juiste weersomstandigheden om deze fotoserie te kunnen maken. De wolken waren dik en laag genoeg. Je hoeft alleen maar naar de top van de antenne te klimmen en vanaf daar te beginnen en dan te landen. Het is niet eenvoudig, want bovenaan staat er meestal een zeer sterke wind en er is heel weinig ruimte. Deze klim was nodig om te voorkomen dat de lens nat zou worden tijdens het vliegen door de wolken, want dan zou het voor niets geweest zijn.”

NB. De foto’s zijn overgenomen met toestemming van de fotograaf. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de buitengewone geschiedenis van deze radar, bekijk dan dit verslag van één van Arkadiusz’s eerdere reizen naar deze bijzondere locatie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Kijken: bizarre dronefoto’s van USSR radarinstallatie uit de Koude Oorlog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier