Britse luchtvaartautoriteit start drone verloren&gevonden service

De Britse luchtvaartautoriteit UK CAA is een wel heel opmerkelijke dienst voor dronevliegers begonnen. Mensen die hun drone zijn kwijtgeraakt doordat deze om wat voor reden dan ook onbestuurbaar raakte en wegvloog kunnen hun verloren toestel opgeven op de nieuwe website DronesReunited.uk. Ook vinders van drones kunnen terecht op het platform. Middels de service maakt UK CAA dronevliegers attent op de onlangs ingevoerde registratieplicht. 

Lost & Found

Het idee voor een drone verloren of gevonden dienst is niet nieuw. In Nederland werd in 2015 al de website dronegevonden.nl opgericht, die als doel had om weggevlogen drones te herenigen met hun eigenaren. En op het forum DronePilots.nl wordt ook met enige regelmaat melding gemaakt van een verloren drone, in een daarvoor bestemde forumcategorie.

Het idee achter Drones Reunited is van vergelijkbare aard. Bezoekers van de site kunnen kiezen uit Lost of Found. Wie voor de tweede optie kiest moet zijn of haar naam en adresgegevens invullen, uit een lange dropdownlijst het type drone kiezen en de locatie waar de drone werd gevonden. Daarna wordt gekeken of er een match is met een als verloren opgegeven toestel.

Wijzen op registratieplicht

Wie voor de optie Lost kiest moet eveneens zijn of haar naam- en adresgegevens invullen, om wat voor drone het gaat, de locatie waar de drone voor het laatst werd gezien én het ‘Operator No’: het nummer dat de eigenaar van de drone toegewezen heeft gekregen nadat hij of zij zich heeft geregistreerd via het Britse droneregister – iets wat verplicht is sinds begin november 2019, maar wat nog lang niet iedere Britse dronevlieger weet.

Dat laatste geeft perfect aan waarom juist de Britse luchtverkeersleiding deze website is gestart. Het eigenlijke doel van de website is om dronevliegers aan te moedigen zich te registreren als drone-operator, als men dat nog niet heeft gedaan. Via het Drones Reunited-initiatief maakt de UK CAA dronevliegers op een enigszins ludieke maar toch zinvolle manier attent op de registratieplicht. 

Goede voorbeeld

Sowieso geeft de Britse luchtverkeersleiding wat ons betreft het goede voorbeeld als het gaat om communicatie richting dronevliegers. Eerder maakte de UK CAA dronevliegers middels de fotowedstrijd #400ftBritain attent op de regels die er gelden voor het vliegen met drones. Dat voorbeeld kreeg navolging in de Nederlandse campagne drone120.nl, welke werd geïnitieerd door Dronewatch en werd uitgevoerd in samenwerking met KIJK en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier