Pro

ProRail zet voor het eerst drone in voor inspectie van spoorbrug

Spoorbeheerder ProRail heeft onlangs voor het eerst een drone ingezet om een spoorbrug te inspecteren. Daarbij werd kunstmatige intelligentie toegepast om scheuren, breuken, slijtage, verbuigingen en roest in brugonderdelen op de foto’s automatisch te herkennen. De test maakt deel uit van een Europees onderzoeksproject naar de doelmatigheid van drones voor het beheren van spoorwegen.

Drone4Rail

De inspectie maakt onderdeel uit van een project waarbij onderzocht wordt hoe drones ingezet kunnen worden om het beheer van railinfrastructuur veiliger, sneller, beter en goedkoper te maken. Daartoe heeft ProRail zich aangesloten bij het Europese onderzoeksprogramma “Drone4Rail” van de Internationale Spoorwegunie UIC. Dit programma onderzoekt de toegevoegde waarde van drone-inspecties van bruggen.

In andere landen worden pilots gedaan met betonnen- en gemetselde bruggen. ProRail doet een aantal deelonderzoeken en richt zich speciaal op stalen bruggen. Naast Nederland doen een groot aantal andere landen mee: Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, België, Engeland en Noorwegen.

Kunstmatige intelligentie

Voor deze test werd de spoorbrug bij Oostende uitgekozen. Met behulp van een camera op de drone werden foto’s van vier aanbruggen – het onderdeel dat de brug met de oever verbindt – gemaakt. Achteraf werd kunstmatige intelligentie (AI) ingezet om beschadigingen automatisch te herkennen.

De software bekijkt daartoe alle beelden van de brug en markeert locaties als iets bijzonders geconstateerd is. ProRail wil ook graag weten hoe ‘leerbaar’ de software is. In de toekomst hoopt ProRail drones routinematig in te kunnen zetten als ondersteuning bij bruginspecties.

Andere toepassingen

Volgens ProRail zijn er nog veel meer toepassingen met drones denkbaar. Bijvoorbeeld het inspecteren van bovenleidingpalen, het maken van overzichtsbeelden bij calamiteiten of het vastleggen van een projectgebied voor, tijdens en na de werkzaamheden. Ook kunnen drones mogelijk ingezet worden om bouwplaatsen te bewaken en bijvoorbeeld koperdiefstal te voorkomen.

(bron: ProRail)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier