Nieuws

Bezorgdrones van Google-zusterbedrijf Wing maken teveel herrie

De pakketbezorgende drones van Google-zusterbedrijf Wing die sinds kort boven een woonwijk van de Australische hoofdstad Canberra vliegen maken teveel herrie. Dat blijkt uit onderzoek door de federale overheid, nadat buurtbewoners hadden geklaagd dat de onbemande luchtvaartuigen ‘luid’ en ‘opdringerig’ zijn. Wing zegt te werken aan maatregelen om de drones stiller te maken.

Geluidsoverlast

Sinds enige tijd zet Wing drones in om bestellingen te bezorgen in de woonwijk, bij wijze van proef. Maar niet alle buurtbewoners zijn gecharmeerd van het karakteristieke hoogfrequente jankgeluid dat de propellers maken. Zelfs in goed geïsoleerde huizen zou het geluid nog goed te horen zijn.

Klachten van buurtbewoners over de geluidshinder leidden tot een onderzoek vanuit een federale overheidsdienst. Daaruit bleek dat de drones op een afstand van 15 meter een geluidsdruk produceren van 69 dB, ver boven de norm van 45 dB die gesteld is voor woonwijken.

Akoestisch wetenschapper bij SLR Consulting, Matthew Bryce, stelt op basis van een meting de dat drones een vergelijkbare hoeveelheid geluid produceren als een luide televisie of radio. “Je kunt het vergelijken met een buurman die een bladblazer gebruikt”, zei hij. “Het geluid van de drones kan als behoorlijk opvallend en luid worden beschouwd.”

Het Australische ministerie van transport, verantwoordelijk voor de afgifte van de vergunning voor het vliegen met de bezorgdrones, erkent dat “de drone een bepaalde toonhoogte heeft die anders kan zijn dan andere geluiden die in een buitenwijk worden ervaren.”

Maatregelen

Drone-operator Wing heeft al een propeller ontwikkeld om geluid te verminderen en belooft nog meer verbeteringen. Ook zijn de activiteiten beperkt tot gemiddeld 40 vluchten per buitenwijk per dag.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier