ProProductnieuws

In Nederland ontwikkelde drone Aera heeft bereik van 100 km en is ‘EU-ready’

De in Nederland gevestigde ontwikkelaar van drones voor lange afstanden Avy heeft een nieuwe drone gepresenteerd die voldoet aan strenge Europese eisen voor drones waarmee ver buiten het zicht wordt gevlogen. De Aera kan een payload van 1,5 kg vervoeren over een afstand van ruim 100 kilometer. Daarmee is de drone onder meer geschikt voor search&rescue missies, natuurbeheer en het bezorgen van spoedmedicatie. Voor de aansturing van het systeem is Avy een samenwerking aangegaan met het Zwitserse bedrijf Auterion.

Toekomstbestendig ontwerp

Bijzonder aan de nieuwe drone is dat deze volledig voldoet aan de toekomstige eisen die de Europese luchtvaartautoriteit EASA stelt aan drones die buiten het zicht van de operator (BVLOS) vliegen. Daartoe is de drone onder meer uitgerust met ingebouwde redundante communicatieverbindingen (RF, LTE, Satlink) en een ADS-B-transponder, zodat de locatie van de drone op ieder moment opgevraagd kan worden.

Voor de aansturing van de Avy Aera-drone is gekozen voor de door Auterion ontwikkelde enterprise-variant van de open source PX4 flight controller. Deze werkt naadloos samen met de Auterion Ground Station-software voor vluchtplanning en Auterion Insights voor vlucht, veiligheid en compliancebeheer.

“De Avy Aera biedt hulpdiensten, aanbieders van mapping diensten en organisaties die medische hulpgoederen bezorgen een nieuw hulpmiddel om grote afstanden in korte tijd te bestrijken. De integratie rond open standaarden maakt het gemakkelijk voor operators om de Avy Aera-drones te integreren in hun bestaande workflow”, aldus Kevin Sartori, mede-oprichter van Auterion.

Verticaal opstijgen en landen

Doordat de drone verticaal kan opstijgen en landen (VTOL) is er geen lange start- of landingsbaan of andere infrastructuur vereist. Maar eenmaal airborne verandert de drone wat aandrijving betreft van een multirotor in een fixed-wing toestel om zodoende lange afstanden te kunnen afleggen, tot ruim honderd kilometer.

“Door onze technologische prestaties een stap verder te brengen en ons te concentreren op de operationele aspecten, hebben we een onbemand luchtvaartuig ontwikkeld dat klaar is voor de strikte luchtvaartregelgeving en kan opereren in dichtbevolkte gebieden”, stelt Patrique Zaman, CEO van Avy.

De Avy Aera drone-oplossing wordt getoond tijdens de Amsterdam Drone Week, die op 3 december van start gaat.

(bron: persbericht)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier