Video

Kijken: drone toont schoonheid van zwaar vervuild meer

Deze week nemen je in de rubriek ‘Kijken’ mee op reis naar Roemenië, naar het zwaar vervuilde meer Geamăna om precies te zijn. Reginald Van de Velde, één van onze vaste lezers uit België, bracht onlangs een bezoekje aan deze sinistere plek. Reginald maakte met zijn drone prachtige maar ook deprimerende beelden van het zwaar vervuilde meer.

Toxische slurry

“Geamăna is een toxisch meer in Roemenië. In de jaren ’70 heeft de dictator Ceaușescu een volledige vallei opgeëist waar een dorp stond. De mensen werden onteigend, met de bedoeling de hele vallei te laten vollopen met afvalresidu van een nabijgelegen kopermijn. Kopererts is big business, maar het zorgt ook voor een enorme hoeveelheid restafval.

Wanneer dit afval, wat ook andere zware metalen bevat, in contact komt met gewoon regenwater, ontstaan er toxische bestanddelen. Wat je ziet op mijn filmpje is de ondergelopen vallei met die toxische slurry. Het is degoutant om dit te zien. Heel die regio is verontreinigd en ook het bodemwater komt in gevaar. In het midden van de vallei was een heuvel waarop een kerk stond. De slurry is zodanig hoog gestegen al, dat alle huizen zijn ondergelopen en enkel de kerktoren nog zichtbaar is. Hallucinant.”

Werkwijze

We vroegen Reginald natuurlijk ook naar zijn werkwijze. “Alles in dit filmpje is opgenomen met de Mavic 2 Pro drone van DJI. Ik gebruik altijd circular polarizers om betere wolkenpartijen te verkrijgen in mijn beeld. Ik heb een 6-tal filters, en afhankelijk van de lichtsterkte van de zon en tijdstip van de dag kies ik de sterkte van de filter. Het laat je ook toe om de ideale shutter speed te verkrijgen in functie van de framerate.

Alles werd opgenomen in 4K, met een D-LOG profiel. Dit videoformaat kan je vergelijken met RAW voor foto’s, en geeft je heel wat vrijheid om je opnames achteraf te bewerken, vooral wat kleuren betreft. De postproductie doe ik in Adobe Première Pro.

Wat ik vaak doe zijn “stills” nemen in video: je drone 10 seconden laten hangen en filmen maar. Een drone video hoeft niet altijd constant in beweging te zijn: door stilstaande takes te combineren met bewegend beeld krijg je mooie ritmiek in je filmpje.”

Op suspiciousminds.com kun je meer lezen over het werk van Reginald.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier