Incident

Toerist krijgt $20.000 boete nadat zijn drone per ongeluk op druk vliegveld landde

Een toerist uit de Amerikaanse staat Californië heeft een boete gekregen van maar liefst 20.000 dollar nadat zijn drone per ongeluk net naast één van de start- en landingsbanen van McCarran International Airport bij Las Vegas was geland. De man had zijn drone laten opstijgen vanaf de Strip, maar door een storing ging de drone ervandoor en dreef af richting vliegveld. De gehele vlucht werd gefilmd door de drone.

GPS-storing

Het incident vond plaats in juni 2018, maar is nu pas in de openbaarheid gekomen. Reuben Burciaga uit Californië was op vakantie in Las Vegas en besloot om zijn DJI Phantom 3 vanaf de parkeerplaats van Caesars Palace aan de Strip te laten opstijgen, om opnamen te maken van het High Roller Observation Wheel.

Nadat de drone een klein stukje had gevlogen raakte deze het GPS-signaal kwijt. In een interview met FOX 5 KVVU News stelt Burciaga dat “de drone ineens raar begon te doen en deze er uit zichzelf vandoor ging.” De drone legde vervolgens ruim 3 km af, over de drukke hotels van Las Vegas, en landde op enkele meters afstand van een start- en landingsbaan van McCarran International Airport. Die was op dat moment in gebruik.

‘Serieus incident’

Medewerkers van het vliegveld vonden de drone, waarna de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA een onderzoek instelde. De onderzoekers wisten de identiteit van de eigenaar te achterhalen (wat bemoeilijkt werd door een verkeerd registratienummer), en in april van dit jaar kreeg de man uiteindelijk de drone terug, inclusief een serie boetes met een totaalbedrag van bijna 15.000 dollar.

De FAA verwijt de dronepiloot onder meer dat hij zijn drone liet vliegen in het gecontroleerde luchtruim rondom de luchthaven en dat hij zijn drone liet opstijgen in een drukke stad. “Dit was echt een serieus incident. Dat is de reden dat we zo’n hoge boete hebben uitgeschreven”, aldus FAA-woordvoerder Ian Gregor.

Burciaga reageerde in eerste instantie echter niet op de boetes, waardoor ook de mogelijkheid om in beroep te gaan verviel en er nog eens een extra bekeuring volgde vanwege het in gebreke blijven. Daardoor liep de uiteindelijke boete op tot maar liefst 20.000 dollar.

‘Boete te hoog’

Alhoewel Burciaga begrijpt dat hij recht heeft op een boete, heeft hij geen begrip voor de hoogte van het bedrag. “Mijn poging om een foto te maken kost me nu de helft van mijn jaarsalaris”. Volgens Burciaga zou een boete van tussen de 1.000 en 3.000 dollar redelijker zijn geweest.

Flyaway

Het per ongeluk wegvliegen van een drone wordt ook wel ‘flyaway’ genoemd. Zodra een drone van het type DJI Phantom 3 om wat voor reden dan ook het GPS-signaal voor de positiebepaling verliest, schakelt deze over op Atti Mode. De drone houdt dan wel zijn hoogte aan maar wordt meegevoerd door de wind, totdat de accu begint leeg te raken en de drone automatisch de landing inzet.

Geofencing (de techniek die ervoor moet zorgen dat drones niet in de buurt van vliegvelden komen) werkt in zo’n geval ook niet, aangezien deze techniek afhankelijk is van een goede GPS-ontvangst. Professionele dronevliegers worden getraind op situaties als deze en leren om een drone veilig aan de grond te zetten in geval van een GPS-storing, aangenomen dat er nog wel verbinding is met de drone.

Bron: FOX 5 KVVU News

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier