Chauffeurs in Duitsland middels drone betrapt op onvoldoende afstand

Even ten oosten van Berlijn heeft de Duitse verkeerspolitie onlangs voor het eerst een drone ingezet om te controleren of vrachtwagenchauffeurs wel genoeg afstand houden ten opzichte van hun voorliggers. De verkeerscontrole vond plaats bij een parkeerplaats aan de A12. In een paar uur tijd werden in totaal twintig chauffeurs bekeurd.

20 bekeuringen

Te weinig afstand houden is één van de oorzaken van ongelukken op de Duitse snelwegen. Zwaarbeladen vrachtwagens die met een flinke snelheid over de Autobahn rijden, hebben een lange remweg. De Duitse verkeerspolitie is dan ook bezorgd over de vaak te kleine veiligheidsafstand die vrachtwagenchauffeurs aanhouden en is hier extra alert op.

Om de afstand tussen voorbijrijdende vrachtwagens en hun voorliggers goed te kunnen meten werd op woensdag 20 november voor het eerst een drone ingezet, van het type DJI M210. De methode bleek succesvol: binnen een paar uur werden een twintigtal vrachtwagenchauffeurs op de bon geslingerd, meldt het betreffende korps op Twitter:

#halbertacho

Een te kleine veiligheidsafstand tussen vrachtwagens en andere voertuigen is volgens de politie in de afgelopen jaren één van de ernstigste oorzaken van ongevallen waarbij gewonden en doden te betreuren waren.

Middels de hashtag #halbertacho roept de politie vrachtwagenchauffeurs op om minstens de helft van hun snelheid aan te houden als minimale afstand. Dus 50 meter afstand bij 100 km/uur.

(Foto’s: Polizei Brandenburg)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier