Pro

WUR biedt gratis online opleiding datavergaring middels drones aan

Wie meer wil weten over het in kaart brengen van stukken terrein door middel van een drone kan binnenkort terecht bij Wageningen University & Research (WUR). De universiteit biedt namelijk een gratis online opleiding aan, waarin alle aspecten van aerial surveying aan de orde komen. De cursus kan vanaf 17 december gevolgd worden.

Van data tot inzichten

Overheden en bedrijven maken steeds vaker gebruik van drones om antwoorden en inzichten te krijgen over onder andere natuur-, landbouw- en grootstedelijke uitdagingen. Kleine drones worden bijvoorbeeld in de landbouw gebruikt voor gewasobservatie, gewasmonitoring, veldanalyse en het genereren van kaarten via aerial surveying. En met de beschikbare software en ‘missieplanningtools’ groeit ook de vraag naar kennis en begrip over hun gebruik en beperkingen.

Om aan die vraag te voldoen werd de online opleiding Drones for Agriculture: Prepare and Design Your Drone (UAV) Mission ontwikkeld. Deze is bedoeld voor iedereen die overweegt om data te gaan vergaren met behulp van drones. Alhoewel de cursus in eerste instantie met landbouwtoepassingen in het achterhoofd werd ontwikkeld, is de stof breder dan alleen dat onderwerp.

Als eerste wordt ingegaan of het überhaupt zinvol is om een drone in te zetten voor jouw specifieke vraagstuk. Daarna komt de wet- en regelgeving aanbod, gevolgd door informatie over beschikbare hard- en software, missieplanning met behulp van zowel open source als commerciële software, vluchtvoorbereiding en het ontwikkelen van een workflow om van ruwe data tot de gewenste inzichten te komen.

MOOC

De cursus wordt gegeven in de vorm van een Massive Open Online Course (MOOC); een gratis online cursus waarvoor iedereen zich mag inschrijven. Zowel de online college’s als het (Engelstalige) studiemateriaal zijn kosteloos toegankelijk voor deelnemers. Alleen degenen die na afloop van de opleiding een officieel certificaat van deelname willen ontvangen betalen een vergoeding ter hoogte van 49 dollar.

De inhoudelijke verzorging van de opleiding is in handen van dr. ir. Lammert Kooistra en dr. Joao Pereira Valente. De docenten zijn verbonden aan de Information Technology Group en de Laboratory of Geo-Information Science and Remote Sensing Group van Wageningen University & Research.

Volgens de aanbieders is de opleiding niet alleen interessant voor landbouwprofessionals en onderzoekers, maar ook voor personen die meer willen weten over het genereren van hoge resolutie kaarten van een gebied en voor mensen die meer willen weten over de inzet van drones in het algemeen.

Data

De opleiding is beschikbaar vanaf 17 december 2019 tot en met 23 januari 2020. De opleiding duurt drie weken en vraagt een tijdsinvestering van ca. 2-5 uur per week. Deelnemers hoeven zelf geen drone te hebben: al het materiaal voor de oefeningen en opdrachten wordt aangeleverd.

(coverfoto: DroneDeploy)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier