Gerucht

Autel Robotics komt met eerste 8K prosumer drone

De Amerikaanse dronebouwer Autel Robotics werkt aan een prosumer drone die als eerste in zijn soort kan filmen in 8K resolutie: de EVO 2. Dat meldt webmagazine DroneDJ. Maar daar blijft het niet bij: de drone kan ook uitgerust worden met andere camera-opties, waaronder een dual RGB/IR sensor. De vliegtijd van de drone zou maar liefst 35 minuten bedragen. De drone wordt begin januari 2020 officieel wereldkundig gemaakt.

Primeur met 8K

De geruchten over de aankomende opvolger van de Autel EVO vinden hun oorsprong in een recente FCC productregistratie. Daaruit blijkt dat Autel Robotics aan een nieuwe opvouwbare drone werkt die uitgerust kan worden met verschillende gimbal/cameramodules. De gebruiker van de drone hoeft dus niet verschillende drones aan te schaffen om te profiteren van de mogelijkheden die een andere camera biedt.

Eén van de cameramodules (de 586 gimbal) zou volgens insiders in staat zijn om filmopnamen te maken in 8K resolutie, bij een framerate van 25 fps. Dat is ongehoord voor een drone van dit formaat, waar 4K vooralsnog de norm is. 6K video behoort ook tot de opties, dan is de maximale framerate 30 fps. 4K is mogelijk tot 60 fps. Dit alles bij een maximale bitrate van 120 Mbps. De maximale fotoresolutie zou 48 megapixels bedragen.

Onderstaande afbeelding geeft een idee van het verschil tussen full HD, 4K en 8K. Er zijn nog maar weinig displays die 8K ondersteunen, maar de eerste 8K tv’s zijn inmiddels te koop. Wie met 8K video aan de slag wil dient wel flink te investeren in hardware om de gigantische bestanden te kunnen verwerken.

1″ sensor of dual RGB/IR

De tweede cameramodule (aangeduid met 383 gimbal) beschikt over een 1” sensor, waarmee video in 6K resolutie vastgelegd kan worden. 4K video kan opgenomen worden bij maar liefst 120 fps. Ook heeft deze camera een variabel diafragma, van f/2.8 tot f/11. De fotoresolutie is 20 megapixels.

Tot slot zou Autel de mogelijkheid bieden om een dual-sensor gimbal te monteren, met zowel RGB camera als infraroodsensor. Deze IR sensor zou een maximale resolutie hebben van 640 x 512 pixels. Video kan worden opgenomen in 720p HD bij 30 fps in dual image mode.

Alle drie de cameramodules zouden de mogelijkheid bieden om foto’s in zowel JPG als DNG RAW op te slaan. Videobeelden kunnen worden opgeslagen als MP4 of MOV bestanden. Beelden worden opgeslagen op een microSD kaart. De maximale capaciteit is 128 GB.

35 minuten vliegtijd, groot bereik

De drone zelf biedt een vliegtijd van 35 minuten, heeft een topsnelheid van ca. 70 km/uur, is voorzien van 360º obstakeldetectie en kan zowel in GPS als Atti modus gevlogen worden. Opmerkelijk genoeg is de drone niet voorzien van geofencing. De gebruiker moet dus zelf bepalen of er gevlogen mag worden op de voorgenomen vlieglocatie.

De controller heeft een bereik van 25 (!) km en beschikt over een ingebouwd OLED-scherm. Hierop draait de Autel Explorer app, die onder meer mogelijkheden biedt voor Smart Tracking (automatisch volgen) en return to home.

De Autel EVO 2 zal tijdens de CES 2020 die begin januari plaatsvindt worden aangekondigd. Helaas voor ons zijn de drones van Autel Robotics nog niet via de reguliere kanalen en retailers in Europa verkrijgbaar. Wie te zijner tijd de Autel EVO 2 wil hebben, zal deze dus vanuit de VS moeten importeren.

‘DJI onaangenaam verrast’

Volgens ingewijden is concurrent DJI ‘onaangenaam verrast’ door de EVO 2. Sinds de specificaties van de drone zijn uitgelekt schijnt DJI al drie grote personeelsbijeenkomsten te hebben gehouden in de divisie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van drones voor consumenten. DJI’s topmodel prosumer drone, de Mavic 2 Pro, heeft een 1″ Hasselblad camera die maximaal 4K kan filmen bij 30 fps. Die cameramodule kan echter niet verwisseld worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier