In Nederland ontwikkelde dronevanger krijgt upgrade
Een in Nederland ontwikkeld systeem om ongewenste drones te vangen krijgt een upgrade naar een nieuwe versie. Met ondersteuning van Defensie gaan drone-ontwikkelaar Delft Dynamics en Robin Radar Systems werken aan de DroneCatcher 2.0, zoals het systeem is gedoopt. De dronevanger zal getest gaan worden door het Joint Nucleus Counter Unmanned Aircraft Systems (C-UAS) Test Center in Limburg.
Prooi vangen
Steeds vaker komen ongewenste drones in het nieuws: bij vliegvelden, gevangenissen, evenementen, enz. Het is op afstand niet te bepalen wat de bedoeling is van een drone. Eigenlijk zou je zo’n ongewenste drone met een net uit de lucht willen scheppen en naar een veilige locatie brengen. En dat is nu precies wat de DroneCatcher van Delft Dynamics doet: een net afschieten vanuit een drone om een ongewenste drone te vangen en in de lucht weg te slepen naar een veilige plek. Met geavanceerde hardware en software kan de DroneCatcher snel naar de ‘prooi’ worden gebracht en kan het te vangen object automatisch gevolgd worden. Met een druk op de knop wordt het net vanuit de DroneCatcher afgeschoten en raakt de drone verstrengeld in het net en wordt de drone, al bungelend aan een kabel, weggesleept. Door middel van een parachute kan het gevangen systeem op een veilige locatie worden neergelaten.
“Met de start van het project DroneCatcher 2.0 wordt het mogelijk om ongewenste drones nog sneller en automatischer op een veilige en gecontroleerde manier uit te schakelen.”, aldus projectleider Elwin Rath van Delft Dynamics, “Met de ontwikkeling van het DroneCatcher systeem heeft Delft Dynamics in de afgelopen jaren al aangetoond, dat het goed mogelijk is om een net af te schieten vanaf een compact vliegend platform, inclusief het veilig wegslepen in de lucht. We gaan in het komende anderhalf jaar de inzet nog sneller en effectiever maken door een verdere automatisering van de inzet.”
Minder kans op schade
Door de ondertekening van dit Defensie Technologieproject verwacht luitenant-kolonel Olthoff, hoofd van het Joint Nucleus C-UAS, deze geheel Nederlandse ontwikkeling naar een hoger plan te tillen. De drone detectie radars van Robin Radar Systems kunnen op grotere afstand drones detecteren en de locatie direct doorgeven aan het DroneCatcher systeem. Het Defensie C-UAS Test Center op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel (nabij Venray) zal gebruikt worden voor het testen en demonstreren van deze ontwikkeling, maar ook voor de integratie met andere systemen. Iedereen is zich bewust van de meerwaarde van het gebruik van een combinatie van verschillende soorten detectie- en interventiemiddelen en een goede samenwerking tussen de verschillende partijen. Hiermee zal een grote stap gezet worden bij het zoeken naar antwoorden tegen aanvallen van vliegende onbemande systemen.
In tegenstelling tot andere maatregelen tegen drones, zoals het verstoren van signalen (jammen), schieten met kogels, laser, elektromagnetische pulsen, enz., is er met het DroneCatcher systeem veel minder kans dat de te elimineren drone naar beneden valt en daardoor alsnog veel schade zou kunnen veroorzaken. Ook voor het achteraf onderzoeken van de drone naar zowel fysieke als digitale sporen is het DroneCatcher systeem veel geschikter dan andere ‘counter-drone’ methoden.
(bron: persbericht)