Video

Kijken: in China worden de drone lichtshows steeds mooier

Lange tijd stond China bekend om zijn prachtige vuurwerkfestivals. Maar in een rap tempo wordt het traditionele vuurwerk vervangen door prachtige drone lichtshows, met honderden en soms duizenden gelijktijdig vliegende drones die samen de prachtigste animaties vertonen. Hieronder vind je een selectie van de mooiste droneshows die recentelijk in China werden opgevoerd.

De magie van een droneshow zit hem in het feit dat de drones perfect gesynchroniseerde vliegbewegingen uitvoeren. De drones worden aangestuurd door een centrale computer, die voor iedere drone de juiste vliegbewegingen uitstippelt. Op die manier kunnen allerlei complexe driedimensionale figuren worden uitgebeeld.

Iedere drone is voorzien van een felle meerkleurenled. Deze leds kunnen miljoenen verschillende kleuren uitstralen. Daardoor zijn de meeste droneshows een bijzonder kleurrijk spektakel.

Met name het 70-jarig bestaan van de Chinese volksrepubliek werd aangegrepen om flink wat drone lichtshows te organiseren. In verband met de beperkte vliegtijd van de drones duren de shows niet zo heel lang: meestal 10 minuten of minder.

Om een droneshow te kunnen uitvoeren moet het weer wel meewerken. Als er teveel wind staat of bij regen kan de show niet doorgaan. Maar dat geldt vaak ook voor traditionele vuurwerkfestivals.

Ook in Nederland is er een keer een droneshow opgevoerd. Die vond plaats in Amsterdam, boven het IJ. Deze show werd uitgevoerd met de Shooting Star drones van Intel. Het ging toen echter ‘slechts’ om tientallen drones. Het record staat op 2.000 drones.

Alhoewel droneshows relatief veilig zijn, gaat er ook wel eens wat mis. Zo ondervond ook een Amerikaanse toeriste in de stad Las Vegas, die geraakt werd door een showdrone die uit de lucht viel. Mede om die reden vinden droneshows nooit direct boven het publiek plaats.

(via DroneDJ)

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Kijken: in China worden de drone lichtshows steeds mooier

  • Dit is toch fantastisch om te zien! Zo gaaf zeg. Duidelijk te merken dat China de grondleggers van de drones zijn. Kunnen ze trots op wezen. En nu nog Nederland…… Oh nee… Regeltjes

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier